Marakana postaje stadion četvrte kategorije: Pale se grejači posle devet godina, stiglo i Oko sokolovo

Izvor: MozzartSport.com, 01.Okt.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marakana postaje stadion četvrte kategorije: Pale se grejači posle devet godina, stiglo i Oko sokolovo

Urađen veliki posao u rekonstrukciji, Zvezdin stadion će ispuniti uslove za igranje mečeva najjačeg ranga

Devet godina posle ugradnje, grejači terena na Zvezdinom stadionu Rajko Mitić će biti pušteni u pogon. Podsetimo, uprava na čelu sa Toplicom Spasojevićem je 2008. godine u investiciji vrednoj 1.100.000 evra renovirala kompletan teren Marakane i ugradila podzemne grejače na čijoj upotrebi UEFA insistira kako bi stadion dobio dozvolu za igranje mečeva >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u najjačim klupskim i reprezentativnim takmičenjima.

Iako teren Zvezdinog stadionu već devet godina poseduje grejače za teren, oni do sada nisu upotrebljavani i to će se desiti tek naredne godine, potvrdio je direktor Zvezdinog stadiona Miki Ćorović za Novosti.

Sa grejačima i još nekim ispoštovanim procedurama, stadion Rajko Mitić bi trebalo da stekne status stadiona četvrte kategorije. Inspekcija UEFA je poslala izveštaj sa uputstvima na 54 strane po kojima stadion treba da bude renoviran.

“UEFA insistira na tome i u obavezi smo da ih uključimo. Procenjuju da smo potencijalni učesnici evrokupova, ali i da se mečevi selekcije igraju na našem stadionu. Grejači se nalaze na 28 santimetara ispod trave i trenutno razmatramo samo da li ćemo za zagrevanje iskoristiti termalne vode koje imamo u blizini ili ćemo grejati na kotao kapaciteta 1,2 megavata. U sistem za grejanje staje 50.000 litara glikola, narodski antifriza, i sve to sa montažom košta oko 400.000 evra”, otkrio je Ćorović u razgovoru za Novosti.

Očekuje se da Marakani uskoro bude promenjena i trava.

“Naš teren ima metar dvostruko separisane jedinice podloge i tri santimetra busena trave. Imamo “Rehau” drenažu i zato na terenu nema blata čak ni kad su poplave kao one večeri kad se igrao meč Srbije sa Republikom Irskom. Zamerili su da teren nije dobar, a ja pitam stručnjake koji bi to teren osim našeg podneo 50 litara po metru kubnom kiše? Naš teren je dobar, ravan je i ako ne izgleda tako što može da se proveri. Međutim, prošle su godine, vreme je da se menja busen i potrebna mu je bolja mehanizacija”.

Za pomenute investicije, potrebno je oko milion evra.

“Sama trava, debljine tri santimetra košta 160.000 evra, imate montažu i demontažu, što uvećava troškove do jedno 200.000 evra. Tri dana od montaže može da se igra utakmica, ali ovi radovi moraju na vreme da se najave i plate. Potrebno nam je i više lakih mašina za održavanje, firme "Alet". Jer, lako je kupiti, ali je teško održavati teren zato što ima milion sitnih faktora koji utiču na prehranu trave, ozoniranje, šišanje.... Videli ste da samo za teren mora da se izdvoji gotovo milion evra. Međutim, kad završimo kompletne radove koje nam je naložila UEFA, imaćemo stadion koji će po svim infrastrukturnim uslovima biti, da kažem pristojan i odgovaraće svim standardima”, istakao je Ćorović.

Još jedna novina vezana za Zvezdin stadion je i ugradnja kompjuterskog sistema Oko sokolovo, odnosno tehnogloije na gol-liniji. Klubu je u pomoć pritekao FSS pa su postavljeni reflektori koji se brže pale, sređeni su uslovi za medije, menjaju se optički kablovi za internet, ušminkani su toaleti i tunel…

Oko sokolovo će biti u primeni od naredne godine. Gotovo svi radovi su završeni, ostaje samo da se postavi sistem i poveže”, rekao je Ćorović.

(FOTO: Star sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.