Manje poginulih na putevima

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Dec.2014, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje poginulih na putevima

BANJALUKA - Od početka ove godine na putevima u RS poginulo je 120 osoba, što je za 22 lica manje u odnosu na isti period lani, potvrdio je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Prema njegovim riječima, taj pozitivni pokazatelj rezultat je rada svih nadležnih institucija, koje su preduzele brojne preventivne aktivnosti kako bi bio smanjen crni bilans u saobraćaju.

"Ove pokazatelje smo stavili sebi za cilj za 2014. godinu, ali ne možemo biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u potpunosti zadovoljni. U ovoj godini imali smo obimnije i opsežnije kampanje, sa ciljnim grupama kao što su vozači trektora, pješaci, a rađeno je i na vezivanju pojasa", podsjetio je Radović.

Kako je dodao, sprovedena je i kampanja čiji je cilj da bude smanjen broj prekršaja koji se odnose na nedozvoljenu brzinu kretanja vozila.

"Čeka nas da radimo na tome da bude povećan broj onih koji koriste sigurnosni pojas u vozilu, jer time ne možemo biti zadovoljni, pošto procenat, kada je riječ o prednjim sjedištima, iznosi 55 odsto, dok u Srbiji iznosi 75 odsto, a čak i u toj zemlji apsolutno nisu zadovoljni", rekao je Radović.

I Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS, kazao je da su pozitivni pomaci, kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, rezultat aktivnosti svih nadležnih institucija.

"To je zasluga svih nas zajedno. Sve što radimo, ako se to na vrijeme i kvalitetno ne prenese na zadnjeg korisnika, nema pravog rezultata. Meni je drago što smo se svi okupili u takvom projektu, te da je Narodna skupština RS prepoznala mogućnost upravljanja saobraćajnom bezbjednošću, donijela strategiju, odredila nosioce. Drago nam je da su rezultati bolji, ali još nismo zadovoljni. Mislim da možemo biti mnogo bolji što se tiče bezbjednosti saobraćaja", navodi Babić.

Prema "najsvježijim" podacima iz MUP-a RS, u novembru se u RS dogodilo 758 saobraćajnih nezgoda, od kojih je osam sa smrtnom posljedicom, a što je za trećinu manje od istog mjeseca prošle godine.

"Takođe, 44 nezgode su s teško povrijeđenima i 128 sa lakše povrijeđenim licima. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 578 su bile samo sa materijalnom štetom", navode iz MUP-a RS.

Kako su nam potvrdili iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, dogodine će biti izrađen sveobuhvatan projekat o tome šta će u RS biti urađeno u narednih 10 godina kada je u pitanju saobraćajno vaspitanje i obrazovanje najmlađih.

"Mi smatramo da je ulaganje u djecu najbolje ulaganje. Ako djecu naučimo da odgovorno učestvuju u saobraćaju, imaćemo bezbjednije sljedeće generacije", pojašnjavaju iz te agencije.

Takođe, između ostalog, 2015. godine više pažnje biće posvećeno i indikatoru koji se odnosi na procenat vozača pod uticajem alkohola, ali i brzinu kretanja automobila.

"Ako vozači prekoračuju brzinu, to ne može dati dobar rezultat u smislu broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica", naglašavaju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.