MSUV: Božo (Boja) Vasić - filmovi i fotografije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2016, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSUV: Božo (Boja) Vasić - filmovi i fotografije

U kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu danas u 18 časova biće održana prezentacija dokumentarnih filmova i fotografija kanadskog umetnika Bože (Boje) Vasića.

Božo (Воја) Vasić predstaviće svoja dva dokumeпtarпa filma snimljeпa па Kubi, kao i seriju fotografija nastalih tokom studijskih boravaka u Berlinu, Njujorku i Pekingu.

Dokumentarni film Defying Gravity - Danza Voluminosa (Uprkos gravitaciji - lgra krupnih igrača) istražuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rad i život članova nesvakidašnje kubanske baletske grupe iz Наvаnе čiji se članovi suprotstavljaju klasičnim normama i pomeraju granice prihvatljivog u baletskoj umetnosti, navodi se u pozivu.

Dissidents (Disidenti) istražuje stanje ličnih i političkih sloboda u savremenom kubanskom društvu. Dokumentarni film prati rad prominentnog kubanskog disidenta Osvalda Раје i grupe "Žеnе u belom" (Las Damas de Вlаnсо) koji se bore za oslobadanje kubanskih političkih zatvorenika kao i za poboljšanje ličnih sloboda i ljudskih prava.

Vasićeve fotografije istražuju političke i socijalne teme u kontekstu gradske arhitekture i urbanog okruženja. lnspirisan savremenim gradovima kao sto su Berlin, Njujork i Peking Vasić koristi grad kao eksperimentalnu laboratoriju - istovremeno i kao metaforu za istraživanje ljudske egzistencije.

Kroz svoje fotografije i video radove, intervencijom u gradskom pejzažu, Vasić pokušava da izrazi i ponudi komentare nа pitanja kao što su: nаšа mogućnost (а često i nеmogućnost) da promenimo tok istorije; neuspeh modernizma kao nosioca socijalnih i političkih promena; nedostatak ljudskih prava kao i frustracije i neuspesi socijalističkih utopija iz 20-og veka.

Božo (Воја) Vasić је video artista i fotograf koji od 1988. živi i radi u Torontu u Kanadi. Vasić је diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi umetnički radovi su bili izloženi na osmom Havana Bijenalu u Kubi, četvrtom bijenalu mladih umetnika u Vršcu u Srbiji, trinaestom i četrnaestom internacionalnom bijenalu umetnosti u Vili Novoj de Cerveiri u Portugalu, trećem internacionalnom bijenalu umetnosti u Тirani u Albaniji, na Liverpulskom Bijenalu nezavisnih umetnika u Engleskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.