Kongo protiv Konga, pobedio je veći!

Izvor: Mondo, 31.Jan.2015, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongo protiv Konga, pobedio je veći!

DR Kongo - Kongo od 0:2 do 4:2, u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Afričkog kupa nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Foto: AP/Themba Hadebe

Reprezentacija Demokratske republike Kongo plasirala se u polufinale AKN, pobedivši suseda Kongo 4:2, nakon spektakularne predstave u drugom poluvremenu.

Nakon prvih 45 minuta nije bilo golova, a onda je Kongo preko Dorea (55. minut) i Bifume (62) došao do prednosti od 2:0.

S obzirom na generalnu neefikasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << afričkih selekcija na ovom turniru (od 24 utakmice prve faze, samo na četiri su "pala" tri gola, a na jednoj četiri) činilo se da je DR Kongo "izgubljen". Ali, njegovi igrači nisu tako mislili.

Obilato koristeći loše intervencije protivničke odbrane, Embokani u 65, Bokila u 75. i Mpela u 81. minutu su preokrenuli na 3:2, da bi Embokani u sudijskoj nadoknadi vremena postavio konačan rezultat i "overio" polufinale protiv Obale Slonovače ili Alžira 4. februara.

Radi boljeg sagledavanja odnosa snaga, podsetimo da je DR Kongo (nekada se zvao Zair, glavni grad je Kinšasa) bivša belgijska, a Kongo (glavni grad Brazavil) bivša francuska kolonija.

Dve susedne zemlje nalaze se u centralnom delu Afrike, ali je DR Kongo sa 77 miliona stanovnika i površinom od 2,345 miliona kvadratnih kilometara daleko, daleko veći od Konga (4,5 miliona stanovnika, površina 342.000 kvadratnih kilometara).

DR Kongo u svojim redovima ima i neuporedivo poznatije fudbalere, kao što su pomenuti Embokani (Dinamo Kijev, ex-Standard), Bolasi (Kristal Palas), Mulumbu (Vest Bromvič), Makijadi (Verder)...

DR Kongo može se podičiti sa dve titule kontinentalnog prvaka, a Kongo jednom. Zanimljivo je da su sve tri osvojene na četiri Kupa nacija u periodu 1968-1974.

Reprezentacija Jugoslavije pobedila je DR Kongo, tada Zair, rezultatom 9:0 na Svetskom prvenstvu 1974. godine. To je jedna od tri najubedljivije pobede u istoriji SP, uz mečeve Mađarska - Južna Koreja 9:0 (1954) i Mađarska - El Salvador 10:1 (1982).

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.