Junker: Izbeglička kriza trajaće godinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Izbeglička kriza trajaće godinama

Izbeglička kriza u Evropi trajaće nekoliko godina, izjavio je večeras predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da ne treba gajiti iluzije po tom pitanju.

"Izbeglička kriza će trajati izvestan broj godina. Ne živim u iluziji da će ovo što nam se trenutno dešava uskoro biti deo prošlosti", rekao je Junker na konferenciji u Pasauu, gradu na jugu Nemačke.

Junker je rekao da "ljudima treba da se kaže da to nije nešto prolazno i privremeno, već je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to problem s kojim će se dugo živeti".

Predsednik Evropske komisije posetio je danas prihvatni centar za izbeglice u Pasauu na granici s Austrijom.

Junker: Evropi potrebne bolje veze s Rusijom

Evropa mora da popravi veze sa Rusijom i ne sme da dozvoli da o tome odlučuje Vašington, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

EU se prošle godine priključila SAD u uvođenju sankcija Moskvi nakon pripajanja Krima Rusiji, da bi sankcije dodatno pooštrila nakon intenziviranja sukoba na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Veze Moskve i Zapada dodatno su oslabljene nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin otpočeo bombardovanje u Siriji. Moskva tvrdi da njeni avioni gađaju ciljeve Islamske države, dok Zapad veruje da su meta protivnici sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Junker navodi da tenzije moraju biti ublažene, iako taj stav nije preterano popularan.

"Moramo načiniti napore da ostvarimo praktične odnose sa Rusijom. To možda ne zvuči privlačno, ali to se mora uraditi, ovako dalje ne može", rekao je predsednik EK.

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje optužio ruskog kolegu Putina da tokom vazdušnih napada u Siriji ne pravi razliku između terorističkih grupa i umerenih pobunjeničkih snaga s legitimnim interesima u dogovorenom okončanju građanskog rata.

Obama je ocenio da je ruska vojna umešanost u Siriji vežba samoodbrane koja će udaljiti sirijski sukob od rešenja.

Junker, međutim, navodi da Evropa mora da ima drugačiji pristup. "Rusija mora da bude tretirana na korektan način. Ne možemo da dozvolimo da nam odnose sa Moskvom diktira Vašington", kazao je on.

Sankcije EU Rusiji trebalo bi da budu produžene krajem godine, za šta se zalažu gotovo sve članice EU, iako su neke od njih ozbiljno pogođene kontramerama Moskve, koja je blokirala uvoz prehrambenih proizvoda sa Zapada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.