Pjevač: Traži se više od 4.000 nestalih Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjevač: Traži se više od 4.000 nestalih Srba

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u regionu se još uvek traži 10.653 nestalih od kojih više od 4.000 Srba, izjavio je danas predsednik Koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih.

On je ukazao da je ove godine na KiM ekshumirano i identifikovano 34 osobe od kojih samo četiri srpske nacionalnosti, dok u Hrvatskoj nije bilo ekshumacija i identifikacija ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović istakao je da je problem nestalih izuzetno težak, ali je važan i "politički i državno" za ukupnu normalizaciju stanja u regionu.

"Srbija se odgovorno suočava sa ovim problemom i očekujemo da mu i ostali u regionu pristupe na isti način. Uslov da rezultati budu bolji je da svi u regionu budu na visini odgovornosti", rekao je Odalović i dodao da nema informacije koja je tražena od Srbije, a da nije data i da nema lokacije koja nije proverena.

Kako je rekao, činjenica da je 4.086 nestalih Srba među 10.653 govori o odnosu onih u regionu koji se bave tim problemom.

Govoreći o Hrvatskoj, Odalović je rekao da je nivo komunkacije i dogovaranja oko zajedničkih aktivnosti nizak, navodeći da nisu ekshumirana poznata grobna mesta u toj zemelji, nijedne identifikacije nije bilo u ovoj godini, a nije bilo ni sastanka koji je trebalo da bude održan do juna.

Kad je reč o BiH, Odalović kaže da je situacija specifična, što zbog unutrašnjih odnosa, što zbog rada njihovih instituta i pokušaja da ovu problematiku rešavaju samo iz njihovog ugla.

"Na Kosovu je posebna priča", kazao je Odalović ali je istakao da veruje da će međuanrdona zajednica imati snage da izvrši pritisak na Prištinu oko osnivanja Suda. Ne želimo da žrtve drugih budu u drugom planu, ali nećemo dozvoliti ni da srpske žrtve budu na poslednje kojima ćemo se baviti, podvukao je Odalović.

Irina Olear iz Ruskog krstura, majka jednog od nestalih u Hrvatskoj, navela je da već 25 godina prolazi golgotu u pokušaju da nađe posmrtne ostatke njenog sina, Romka Oleara, koji je zarobljen, a zatim i streljan, 1991. godine u Osijeku.

Njenu sudbinu deli i Gordana Ristić, majka mladića nestalog na Kosovu 1999. godine.

"Kako legnem mislim o mom Davoru. Od prvog dana se borim i želela bih da pronađem njegove ostatke, da ga sahranim i da budem pored njega", rekla je Gordana kroz suze.

Nakon konferencije, članovi porodica nestalih prošetali su do spomenika Koordinacije u Tašmajdanskom parku gde su položili vence i cveće, a nosili su transparent na kom je pisalo: "Gde su nestali?".

Delagacija Koordinacije je zatim predala pismo u Vlade Srbije, u kojem mole vladu i premijera da nastave aktivnosti oko uspostavljanja trajnog mira i saradnje u regionu jer samo to, kako se navodi, može da reši probleme  koje imaju porodice nestalih da pronađu svoje najdraže.

Kako je Pjevač rekao na konferenciji za novinare, ove godine se Međunarodni dan nestalih obeležava u tišini kako bi se ukazalo da je "pala tišina na pronalaženje njihovih najbližih".

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana nestalih, da i srpska i albanska strana moraju da rade na rešavanju problema nestalih.

Jevtić je ocenio da i dalje ima veliki broj nerazrešenih nestanka i da rat nikada nikome nije ništa dobro doneo.

"Obe strane su u tom ratu izgubile i pretrpele puno toga. O ovoj temi treba da se govori na različitim nivoima, ne samo u okviru političkog dijaloga", rekao je ministar, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Jevtić je ocenio da dijalog treba da se vodi i unutar samog civilnog društva, jer će se na taj način prevazići ta teška i bolna situacija.

"Najteže je što i nakon toliko godina posle ratnog sukoba porodice nestalih ne znaju gde su grobovi njihovih najmilijih", istakao je ministar Jevtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.