Javna rasprava u Privrednoj komori Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava u Privrednoj komori Vojvodine

U Privrednoj komori Vojvodini održana je javna rasprava o novom zakonu o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja juna.

Tim zakonom konačno bi trebalo da se urede svojinski odnosi nad građevinskim zemljištem u Srbiji, smatraju u resornom ministarstvu.

Cilj tog zakona je da se reši pitanje vlasništva nad građevinskim zemljištem i da se zajedno sa Zakonom o planiranju i izgradnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i Zakonom o premeru i katastru, koji se takođe nalazi u javnoj raspravi, završi zakonsko uređenje te oblasti.

U Mreži za restituciji smatraju da je tim zakonom, omogućeno da onima koji su učestvovali u procesu privatizacije poslednjih 25 godina, dobiju u svojinu zemljišta po svaku cenu uz razne beneficije.

Inače, predmet konverzije ne može biti zemljište koje je nekim posebnim zakonom izuzeto iz prodaje, kao ni zemljište koje je planskim dokumentom predviđeno za izgradnju objekata javne namene.

Tim zakonom se ne oduzima pravo korišćenja građevinskog zemljišta, što znači da ukoliko oni na koje se zakon odnosi, ne konvertuju zemljište ili ne ga ne uzmu u dugogodišnji zakup, nemaju pravo gradnje na tom zemljištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.