JSL: Tri kruga i podela bodova

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JSL: Tri kruga i podela bodova

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije jednoglasno je usvojio predlog promene sistema takmičenja Jelen Superlige, pa će se šampionat igrati u tri kruga.

Posle 30. kola ekipe će biti pobeljene u plej-of i plej-aut grupe, igraće se dodatnih sedam kola, a broj osvojenih bodova biće prepolovljen.

Za promenu trenutnog sistema, po kome 16 klubova igra po dvokružnom sistemu, pismenu saglasnost poslalo je 13 klubova, dok su Borac iz Čačka, Mladost iz Lučana i Radnički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Niša bili za ostanak trenutnog načina takmičenja.

Takođe, samo je Partizan bio protiv predloga da se posle 30. kola osvojeni bodovi prepolove.

"Razmatranje pitanja promene sistema takmičenja zauzelo je važno mesto na današnjoj sednici. Zoran Šćepanović, predsednik Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige, informisao je članove Izvršnog odbora da je 13 klubova iz aktuelnog sastava Jelen Super lige pismeno u predviđenom roku dostavilo potvrde o želji za promenom sistema takmičenja i uvođenjem plej-ofa i plaj-auta. Tri preostala kluba – FK Borac iz Čačka, FK Mladost iz Lučana i FK Radnički iz Niša, glasali su za ostanak aktuelnog modela takmičenja. S druge strane, FK Partizan se jedini od 13 klubova izjasnio da ne dođe do podele bodova pre početka plej-ofa i plej-auta", stoji na sajtu FSS.

Do 1. maja ove godine biće predočeni kalendari takmičenja za naredne dve sezone, uz prateće propozicije o takmičenju, koje će biti usvojene na jednoj od narednih sednica Izvršnog odbora.

"Osam prvoplasiranih činiće plej-of grupu, preostalih osam plej-aut, a igraće se po jednokružnom bod-sistemu (dodatnih sedam kola). Uz to, u trenutku podele lige, dotadašnji broj osvojenih bodova biće podeljen sa dva, a dalje takmičenje krenuće sa novim brojem bodova. Jednoglasno je zaključeno da će upravo taj detalj uticati na porast kvaliteta i zanimljivosti takmičenja. Do 1. maja ove godine biće predočeni kalendari takmičenja za naredne dve sezone, uz prateće propozicije o takmičenju, koje će biti usvojene na jednoj od narednih sednica Izvršnog odbora", ističe se.

"Na osnovu toga, kao i zaključaka posle devetomesečne javne rasprave, članovi Izvršnog odbora FS Srbije su na današnjoj sednici glasali i jednoglasno usvojili model novog sistema takmičenja od sezone 2015/16, čime je potvrđena odluka istog organa donesena prošle godine. Na osnovu većinskog predloga klubova domaće elite, Jelen Super liga će od naredne sezone zadržati broj članova - 16, a posle dvokružnog sistema takmičenja i odigranih 30 kola doći će do podele lige na dve grupe sa po osam klubova", dodaje se u saopštenju kuće fudbala.

Zatraženo je i od Disciplinske komisije FK Radnički iz Kragujevca da se izjasni o fizičkom napadu na igrača Vuka Sotirovića, a od nadležnih državnih organa pomoć i izveštaj o slučaju u Novom Pazaru, gde je igraču tog kluba Žarku Udovičiću prećeno vatrenim oružjem.

Takođe je odlučeno, na osnovu spekulacija u medijima i želji da se dođe do istine, da komesar za istrage FSS Milivoj Mirkov istraži sve u vezi utakmice 17. kola Superlige između Spartaka i OFK Beograda, odigrane 28. februara u Subotici (1:0).

IO FSS analizirao je i usvojio izveštaje o aktivnostima nacionalnih selekcija, odnosno toku priprema za učešće na završnim turnirima velikih takmičenja mlađih selekcija (EP 2015. u Češkoj za mladu reprezentaciju i SP 2015. na Novom Zelandu za selekciju do 20 godina).

Postavljeni su i primarni takmičarski ciljevi za obe selekcije, a to je prolazak grupa i nastavak takmičenja. To bi u slučaju mlade reprezentacije ujedno značilo i plasman na turnir Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Posebno mesto zauzela je A reprezentacija, koju 29. marta očekuje utakmica protiv Portugalije u Lisabonu, u okviru Grupe I kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2016. godine u Franuskoj, uz uverenje da će veliki rad doprineti ostvarenju željenih rezultata najboljeg nacionalnog tima.

Na osnovu predloga članova Komisije FSS za dodelu javnih priznanja i Sudijske komisije FSS, za najperspektivnijeg igrača proglašen je golman Crvene zvezde Predrag Rajković, u konkurenciji trenera, selektor reprezentacije do 20 godina Veljko Paunović, a za najperspektivnijeg sudiju Momčilo Marković.

Nagrade će biti dodeljene na narednoj Skupštini FSS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USVOJEN PREDLOG: Promenjen sistem takmičenja u JSL!

Izvor: HotSport.rs, 03.Mar.2015

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije jednoglasno je usvojio predlog promene sistema takmičenja Jelen Superlige, pa će se šampionat igrati u tri kruga. . . Posle 30. kola ekipe će biti pobeljene u plej-of i plej-aut grupe, igraće se dodatnih sedam kola, a broj osvojenih bodova biće prepolovljen.. -...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.