Heroj dana I: Kako je ludak iz Avinjona postao idol

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroj dana I: Kako je "ludak" iz Avinjona postao idol

Neretko sam u prošlosti Benoa Pera "stavljao" na tikete i moram vam priznati da se to često neslavno završavalo.

Kada sam pokušavao da pogodim da će pobediti nekog nepoznatog autsajdera Francuz bi redovo gubio, a kada bih prognozirao poraz od nekog jačeg, on bi umeo poprilično da me preznoji.

Od kada sam počeo ozbiljnije da pratim tenis shvatio sam koliko ima „usijanih glava“ na ATP turu, a momka iz Avinjona svakako možemo svrstati u tu grupu.

Potrvrda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je stigla ove sezone kada je posle poraza od Roberta Bautista-Aguta na Vimbldonu izgovorio legendarnu rečenicu.

"Ne smeta mi što sam ispao sa Vimbldona. Ne volim ovaj turnir, sve je na njemu trulo, a ja nisam jedini igrač koji to misli, već jedini koji je to rekao", izjavio je tada Per.

Međutim, sve se promenilo one večeri kada sam radio noćnu smenu tokom Mastersa u Sinsinatiju. Na programu trećeg kola bio je meč Novaka Đokovića i Pera, koji je najbolji teniser sveta uspeo da dobije i pored nešto slabije igre. Sa druge strane mreže stajao je ekstremno raspoloženi i nadahnuti Benoa.

Teniser koji je u glavni žreb upao kao ’laki luzer’ igrao je veoma agresivno, pogodio nekoliko spektakularnih udaraca i konstanto pokušavao da poene rešava drop šotovima. Bilo je tu svega – retkih insajd-aut bekhenda, poena iz sedećeg položaja, pocepanih patika, ćaskanja sa sudijom Lajanijem, smeha i zabave. Najlepše je čuvao za kraj – u drugom gemu drugog seta kada je stigao jednu skraćenu lopticu srpskog igrača, a onda poentirao ‘tvinerom’ na mreži. Trebalo je da vidite Novakovu reakciju, ona je sve opisala.

Pri prvom pogledu na žreb znao sam da Kei Nišikori neće imati lak žreb, ali svakako nisam očekivao prvorazrednu senzaciju i ispadanje prošlogodišnjeg finaliste već na startu. Trenutno 41. igrač planete potvrdio je da, kada mu se igra, može biti opasan za svakog protivnika.

"Uradio sam to?", pitao je u neverici sudiju po okončanju meča.

Već u prvom setu Per je nagovestio iznenađenje. Napravio je brejk u trećem gemu i do kraja je zadržao servis – 6:4. Na isti način Nišikori je uzvratio u drugom i trećem, ali kada se očekivalo da će završiti posao usledio je preokret. U četvrtom setu nije bilo brejkova, a kada je Nišikori poveo sa 6:4 u taj-brejku delovalo je da je meč gotov. Usledila je sjajna serija od četiri uzastopno dobijena poena Francuza koji je na taj način uveo meč u peti set. Odlučujući brejk napravio je u petom gemu i do kraja je u maniru iskusnog igrača zadržao prednost za bez dileme najveći trijumf u karijeri – 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (8-6), 6:4.

"Bio je ovo veoma dobar meč za mene. On je sigurno bio pod pritiskom jer kada se plasirate u finale imate mnogo poena da branite. Osećao sam se veoma sigurno na svom servisu, to je bilo mnogo bitno tokom važnih poena. Veoma sam srećan i mislim da je ovo bio jedan od najboljih mečeva u mom životu", nije krio oduševljenje.

26-godišnjaka je sjajno služio servis – pogodio je 21 as (meč završio jednim), upisao 61 direktan poen i 67 grešaka. Čak je osvojio i manje poena od protivnika (156:160), ali je nošen navijanjem sa tribinama herojski izborio peti set, a potom i prvu pobedu u karijeri nad Top 5 igračima.

"Publika je bila izuzetna. Naravno da su više navijali za njega jer je igrao finale prošle godine, ali su neki ljudi u petom setu vikali ’Ale Benoa, ale Benoa’ na francuskom. To je bilo dobro za samopouzdanje i kada sam meč odveo u peti set publika je bila sjajna, učinivši da mi ovo bude jedan od najboljih momenata u karijeri".

Kada Benoa izađe na teren niste sigurni šta može da se desi. Spomenuo sam da može biti veoma raspoložen, ali isto tako i da „zrači“ anemičnošću, pa je nekoliko puta tokom sezone optuživan i za ’tankovanje’ (pogledati video iznad). Godinu je počeo na 126. mestu najviše zbog duge pauze zbog povrede kolena. Nastavio je razočaravajućim porazom u prvom kolu kvalifikacija za Australijan open od Elijasa Imera. Tada je doneo najbolju odluku u svojoj karijeri.

Pojavio se na fjučersu u malom gradiću Bresuir na zapadu Francuske i turnir osvojio izgubivši samo dva seta. Do tog trenutka nije igrao fjučerse skoro četiri i po godine, ali je podigao prvi pehar posle 24 sušna meseca.

Ovo je bio prelomni trenutak sezone jer je u narednih mesec dana stigao do tri finala na čelendžerima, od kojih je dva osvojio. Usledio je povratak u najviši rang, ali i novi pad – jedno četvrtfinale na pet turnira. Zatišje je okončano pred buru u švedskom gradu Bostadu, gde se okitio i prvom ATP titulom. Redom je pobeđivao Markusa Eriksona, Davida Gofana, Denisa Istomina i Pabla Kuevasa, pre nego što je nedelju iz snova zaokružio trijumfom nad Tomijem Robredom u finalu – 7:6 (9-7), 6:3. Da prva u karijeri bude još slađa, nije izgubio niti jedan set u Bostadu.

Tako je Benoa Per 20. jula 2015. godine postao prvi igrač u istoriji tenisa koji je u jednoj sezoni osvojio titule na fjučersu, čeledžeru i ATP turniru.

"Bio sam povređen osam meseci prošle godine. Kada sam se vratio, izgubio sam u kvalifikacijama za Australijan open. Rekao sam sebi: ’Moraš da pobediš neke mečeve i vratiš samopouzdanje. Igraćeš fjučerse i videćeš šta će se desiti’. Bilo mi je potrebno da dobijem samo jedan meč, ali sam osvojio taj fjučers i bilo je veoma dobro. Nije loše – kada osvojite fjučers, čeledžer i ATP turnir u istoj godini, ona mora biti dobra. Vraćate se posle povrede i ne znate šta će se desiti. Što se mene tiče, ova godina je perfektna i uradiću sve što mogu da nastavim dobro na US openu", istakao je Per.

Međutim, ovde se ne završava njegovo putovanje jer ga već u sredu očekuje duel Turčin Marsel Ilhan koji je pobedio Radeka Štepaneka u četiri seta. Francuz će sada morati da opravda ulogu favorita i očekivanja mnogih koji mu žele da daleko dogura.

Per ima izvrstan servis – početni udarac mu je snažan, precizan i ima nekoliko varijacija. Kada bi bio u vrhu konkurisao bi i za najbolji bekhend na svetu, ali mu je forhend, drugi osnovni udarac, drastično slabiji. Toliko slabiji da „boli“, kako su neki prokomentarisali.

Ipak, ovi kvaliteti dovoljni su da se od njega očekuju velike stvari u nastavku karijere, ali i ovogodišnjeg US opena.

Zato ću za kraj citirati brojne ljubitelje tenisa koji znaju da posle značajne pobede obično usledi strmoglav i bolan pad.

"Benoa, samo te molim da sledeći meč ne izgubiš".

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.