Haos, udesi i prekid  Rozberg slavio u Belgiji

Izvor: B92, 28.Avg.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos, udesi i prekid " Rozberg slavio u Belgiji

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na burnoj Velikoj nagradi Belgije, 13. trci u šampionatu Formule 1, voženoj na stazi ’Spa Frankošam’.

Rozberg je u trci koju su obeležili udesi, pehovi sa bolidima i prekid u devetom krugu, trijumfovao sa više od 13 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Danijela Rikarda.

Nemac je tako osvario šestu pobedu u sezoni, jubilarnu 20. u karijeri, na 28. trci na kojoj je startovao sa pol pozicije.

Na trećoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poziciji završio je aktuelni šampion Luis Hamilton, koji je jedan od heroja u Belgiji, pošto je na startu bio na pretposlednjem mestu.

Dvojac iz Mercedesa i dalje vodi u generalnom plasmanu, ali je Niko smanjio zaostatak na devet bodova – 232:223.

Uskoro opširnije...

Trka na stazi ’Spa Frankošam’, koja je imala zanimljivu uvertiru zbog kazni za Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa, imala je dramatičan start. Već u prvoj krivini došlo je do velike gužve i sudara dva Ferarija – Kimi Raikonen je zakačio Sebastijana Fetela, umalo ga izbacio sa staze, a u kontakt su ušli još neki bolidi.

Tu je bio Maks Ferstapen, da bi većina vozača odmah morala do boksa na zamenu delova, posebno jer se Raikonenov Ferari zapalio. Nije mnogo vremena prošlo do nove nezgode – Karlosu Sainsu eksplodirao je zadnji desni pneumatik i završio je trku.

Srećom, prilikom obrtanja na stazi nije zakačio niti jednog vozača, ali se novi problem dogodio u šestom krugu jer je Kevin Magnusen doživeo katastrofalan udes. Danac je izgubio kontrolu nad bolidom i zakucao se u zaštitnu ogradu, ali je srećom iz njega izašao bez većih povreda.

Njegovo vozilo bilo je potpuno smrksano, dok je usporeni snimak pokazao užasan trenutak kada mu je zaštita za glavu spala kao da nije bila ni pričvršćena. Ipak, on je izašao i šepajući otišao van staze, a posle je potvrđeno da je zaradio samo povredu skočnog zgloba.

Iako je trka nastavljena pod režimom bezbednosnog vozila, prekinuta je posle devetog kruga da bi se popravila zaštitna ograda.

Od čitavog haosa, sudara i prekida najviše su profitirali upravo Hamilton i Alonso, koji su se ekspresno uključili u borbu za podijum. Španac je napredovao čak 12 mesta, potom je i Englez učinio isto i došao do treće pozicije, iza Rozberga i Hulkenberga.

Ušlo se u nešto mirniji ritam u Belgiji, koji je potpuno odgovarao Nemcu, jer je nakon izlaska sigurnosnog vozila, imao otvoren put i povećavao je prednost. Vozio je sigurno, dobro tempirao odlaske u boks, pa je sledeće uzbuđenje viđeno u 24. krugu. Tada je prilikom izlaska, u pit traci, Alonso zakačio Hulkenberga i možda će se naći pod istragom zbog ugrožavanja bezbednosti.

Vozač Fors Indije u međuvremenu je pao na četvrtu poziciju i pred poslednjih 10 krugova poredak vodećih bio je Niko Rozberg, Danijel Rikardo i Luis Hamilton. Desetak krugova pre kraja aktuelni šampion otišao je na zamenu pneumatika, vratio se na četvrtu poziciju, ali je brzo pretekao Hulkenberga.

Do kraja nije bilo uzbuđenja i Rozberg je ostvario šesti trijumf u sezoni, a jubilarni 20. u karijeri.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rozberg rutinski do pobede, Hamilton sa začelja do podijuma

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2016

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 13. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koju je obeležio težak udes Kevina Magnusena u bolidu Renoa...Rozberg je na stazi “Spa Frankošamp” došao do šeste pobede ove sezone, a 20. u karijeri, posle vođstva od starta...

Nastavak na N1 televizija...

F1: Rozberg rutinski do pobede, Hamilton sa začelja do podijuma

Izvor: AutoBlog, 28.Avg.2016

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 13. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koju je obeležio težak udes Kevina Magnusena u bolidu Renoa. Rozberg je na stazi “Spa Frankošamp” došao do šeste pobede ove sezone, a 20. u karijeri, posle...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.