Hamilton treću put uzastopno najbrži u Teksasu

Izvor: RTS, 23.Okt.2016, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamilton treću put uzastopno najbrži u Teksasu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD u Ostinu i na 26 bodova smanjio zaostatak za klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji je zauzeo drugo mesto.
Hamilton je do svoje 50. pobede u karijeri, a četvrte u Teksasu, od koje treće uzastopne, došao za sat, 38 minuta, 12 sekundi i 618. Britancu nedostaje jedna pobeda kako bi se izjednačio sa Alanom Prostom.

Drugo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg sa zaostatkom od 4,520 sekundi, a treći kroz cilj prošao je vozač Red Bula Danijel Rikardo sa 19,692 sekunde zaostatka.
Vozač Ferarija Sebastijan Fetel zauzeo je četvrto mesto, peti je Fernando Alonso iz Meklarena, a šesti Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso. Bodove su još osvojili vozač Vilijamsa Felipe Masa, Serhio Peres iz Fors Indije, Dženson Baton iz Meklarena i vozač Hasa Roman Grožan.
Hamilton je dobro startovao, sačuvao je prvo mesto, a dobro je krenuo i Rikardo, obišao je Rozberga i preuzeo drugo mesto. Iza njih bili su Kimi Raikonen, Maks Verstapen, Fetel i Masa. Niko Hulkenberg je već u prvom krugu završio trku pošto je imao kontakt sa Fetelom i Valterijem Botasom. Na početku trke Danil Kvjat je od pozadi udario u Peresa, koji je posle toga ruskog vozača nazvao idiotom.
Svetski prvak stekao je tri sekunde prednosti nad Rikardom u sedmom krugu, a zatim je vozač Red Bula otišao u boks, pa se iza Hamiltona našao njegov klupski kolega Rozberg. U 11. krugu Rozberg je otišao na zamenu guma kada su mu stavljene srednje tvrde i na stazu se vratio iza Rikarda, ali ispred Raikonena.
Hamilton je krug kasnije otišao u boks i vratio se na stazu na mekim gumama, ispred Rikarda a iza Fetela, koji mu je u 15. krugu prepustio vođstvo posle odlaska u boks, kada su na njegov bolid stavljene meke gume. Vozač Ferarija vratio se na stazu kao šesti.
U međuvremenu dobro je vozio Verstapen, koji je obišao Raikonena pa su posle Fetelovog povratka na stazu našli na četvrtom i petom mestu. Verstapen je pritiskao Rozberga, ali se nemački vozač dobro držao.
U 24. krugu Raikonen je otišao na zamenu guma i posle toga bio je najbrži na stazi, a vozio je ispred klupskog kolege Fetela, dok je na čelu Hamilton imao devet sekundi prednosti nad Rikardom, koji je u 27. otišao u boks i vratio se na četvrto mesto. Odmah posle njega u boks je otišao i njegov klupski kolega Verstapen, ali mehaničari nisu bili spremni, pa se zadržao više nego što je trebalo. Vozač Red Bula se posle toga izvinio, rekavši da je mislio da su ga pozvali.
Ubrzo je Verstapen završio trku pošto je rekao da "nešto udara u motor" i zaustavio se na stazi, zbog čega je u 32. krugu uveden virtuelni "sejfti kar", dok bolid Red Bula nisu odvukli sa staze. Za to vreme nekolicina vozača otišli su u boks na zamenu guma, među kojima Hamilton i Rozberg, kada su im stavljene srednje tvrde gume. Rozberg se vratio na stazu ispred Rikarda, a kada je trka nastavljena Hamilton je imao 10 sekundi prednosti na prvom mestu.
Raikonen je u 39. krugu otišao na zamenu guma, ali se po izlasku iz boksa odmah zaustavio, pošto je pištolj za pričvršćivanje guma ostao zakačen za njegov bolid. Finac je vozeći u rikverc uspeo da se vrati u boks, iako je to zabranjeno. On je zbog toga pod istragom sudija.
Do kraja trke Hamilton je sigurnom vožnjom sačuvao prednost i ostao u trci za titulom, a najviše uzbuđenja doneo je Alonso, koji je u samoj završnici atraktivnom vožnjom prvo obišao Masu za šesto mesto, a u poslednjem krugu i Sainca za peto.
Tri trke pre kraja Rozberg ima 331 bod, Hamilton zaostaje 26 bodova, a treći je Rikardo sa 227 bodova.
Trku u Teksasu uživo su gledale brojne poznate ličnosti, među kojima skijašica Lindzi Von, teniserka Venus Vilijams, pevačica Tejlor Svift i glumac Džerard Batler, koji je posle trke uzimao izjave od vozača na podijumu.
Naredna trka u šampionatu na programu je naredne nedelje u Meksiku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rozberg: Nije lako prihvatiti drugo mesto

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2016, 11:20

Niko Rozberg je priznao da nije lako prihvatiti drugo mesto iz trke u Teksasu. Ali, nemački vozač Mercedesa obećao je da će biti "ofanzivan" na narednoj trci u Meksiku..."Iako sam i dalje zadovoljan vođstvom od 26 bodova, teško je prihvatiti ovu trku i ceo ovaj vikend. Želeo sam ovde da otklonim...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.