Film Prag i srpski slikari u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Prag i srpski slikari" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, u okviru pratećeg programa izložbe "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika", danas u 19.30 časova biće prikazan dokumentarni film "Prag i srpski slikari". Ulaz je slobodan.

Dugometražni dokumentarac „Prag i srpski slikari" Nenada Ognjenovića snimljen je 2012. godine a nastao je kao rezultat zajedničkog rada češkо-srpske filmske produkciје. Reč je o višegodišnjem projektu koji istražuje značaj uticaja Akademije likovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetnosti u Pragu na razvoj srpskog slikarstva.

Film govori o srpskim umetnicima s kraja 19. i početka 20. veka, koji su se školovali ili usavršavali na praškoj likovnoj akademiji. Takođe, govori o njihovim privatnim studijskim boravcima u Češkoj, koji su uticali na njihovo formiranje.

Među slikarima čija su dela predstavljena u filmu su i umetnici zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog, poput Koste Miličevića, Jovana Bijelića, Stojana Aralice, Milana Konjovića, Koste Hakmana, Ivana Radovića i drugih.

Film je sniman u periodu od 2008. do 2012. godine u gradovima, muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture nekadašnje Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, kaže se u najavi.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti.

Postavka može da se pogleda do 28. avgusta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016, 07:25

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru pratećeg programa izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarket", danas u 18 časova biće održano predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike"...Predavačica će biti Miroslava Žarkov, kustoskinja izložbe...Umetničku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.