FIFA još ne želi video sudiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2015, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIFA još ne želi video sudiju

Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je večeras da neće dozvoliti da je neko požuruje u odluci da odobri korišćenje, ili čak testiranje, video tehnologije da bi se unapredila preciznost sudijskih odluka.

Jedna situacija, međutim, tokom današnje utakmice Mančester junajteda i Sanderlenda u Premijer ligi pokazala je zašto je FS Engleske (FA) urgirao kod FIFA da prihvati video tehnologiju, na današnjem sastanku tela koje odlučuje o pravilima igre, održanom u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Holivud u Severnoj Irskoj.

U tom duelu dosuđen je penal za Mančester junajted nakon što je Džon O'Šej povukao Radamela Falkaa, ali je crveni karton dobio Ves Braun, koji nije imao kontakta sa napadačem "đavola".

Sudija Rodžer Ist pomislio da je faul napravio Braun, kako je navelo udruženje sudija Engleske.

"Sudija se konsultovao sa svojim timom, ali niko od njih nije bio u poziciji da bolje vidi situaciju", navodi se u saopštenju.

Tehnologija koja bi pomogla u ovoj situaciji već se razvija. FS Holandije isprobava sistem u kome sudije gledaju prenos samo za njih, a onda prenose informacije sudijama na terenu. Ali, Međunarodni fudbalski bord (IFAB) nije danas želeo da odobri probu u zvaničnim utakmicama.

"Ovo je pitanje donošenja najveće odluke u istoriji o načinu na koji se igra fudbal", rekao je generalni sekretar FIFA Žerom Valk.

"O ovome treba mnogo da se diskutuje, treba da razgovaramo o tome šta ovo znači. Govorimo o činjenici da se sudija na terenu oslanja na informacije koje dobija od video sudije. Postoji li rizik onda da sudija ne bude tako jak kako što je danas jer će stalno tražiti potvrdu svake odluke tokom utakmice?", upitao je Valk.

IFAB ima osam glasova, a FIFA kontroliše četiri. Preostala četiri pripadaju fudbalskim savezima Velike Britanije. Engleski i škotski savez su želeli da se uvedu testiranja video-tehnologije, Severna Irska i Vels su bili oprezniji.

"Mi kao IFAB ne bi trebalo da tek tako olako dozvoljavamo eksperimente", rekao je predsednik FS Velsa Džonatan Ford.

FS Engleske veruje da IFAB kasni u ovoj odluci isto kao što je kasnio ranije, pre nego što je odobrio pomoć na gol-liniji. Posle nekoliko godina lobiranja, FIFA je testiranje odobrila nakon očigledne greške na Svetskom prvenstvu 2010. godine, kada nije priznat čist gol Frenka Lamparda.

"Umesto da čeka da dobije 'Frenka Lamparda' da bi promenila pravila, kao što je bilo sa tehnologijom na gol-liniji, trebalo bi da idemo unapred i da budemo inovativni. Za 20 godina ćemo razmišljati o ovome i govoriti 'zar nije čudno što nismo koristili video tehnologiju a imali smo je'", rekao je predsednik FA Greg Dajk.

On je to rekao pre utakmice Mančester junajted-Sanderlend, ali posle toga nije želeo da komentariše situacije jer nije video snimak.

Crveni karton bi naknadno mogao da se prenese O'Šeju, koji bi bio suspendovan sa jedne utakmice. Ali, pravilo koje je IFAB danas privremeno usvojio bi omogućilo da igrač ne služi kaznu.

IFAB se u principu složio da ublaži takozvanu "trostruku kaznu", odnosno da igrač može da napravi potez koji bi rezultirao penalom, crvenim kartonom i suspenzijom.

Disciplinska i pravna komisija FIFA pogledaće sada da li je izvodljivo da se ukloni automatska suspenzija od jednog meča u ovakvim slučajevima.

Predlog da se u produžetku omogući dodatna, četvrta zamena nije prihvaćen, ali će komisija IFAB detaljno istražiti taj predlog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Video tehnologija " da ili ne?

Izvor: B92, 01.Mar.2015

Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da neće dozvoliti da je neko požuruje u odluci da odobri korišćenje, ili čak testiranje video tehnologije...FIFA je pod pritiskom nekoliko strana da uvede "video sudiju" kako bi se unapredila preciznost sudijskih odluka...Jedna situacija, međutim,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.