FIFA: Zabrana trećim licima da budu vlasnici fudbalera

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIFA: Zabrana trećim licima da budu vlasnici fudbalera

Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da će od maja naredne godine zabraniti trećim licima da poseduju prava na transfer igrača.

U saopštenju Fifa-e se dodaje da će svi ugovori, koju budu sklopljeni do kraja aprila 2015. godine imati rok od godinu, odnosno da će treća lica do tada imati prava na transfer fudbalera.

Vlasništvo trećih lica (TPO) omogućava investitorima da kupe udeo u ugovoru igrača od kluba, a onda zarađuju od budućih transfera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ovakva praksa je zabranjena u nekim zemljama, među kojima su Francuska i Engleska, ali je popularna u španskim i portugalskim klubovima, koji tako dovode mlade Južnoamerikance.

Kritičari, među kojima je i zajednica igrača FIFPro, kažu da TPO ohrabruje igrače da pređu u drugi klub isključivo zbog zarade, a ne iz fudbalkih razloga, što prema njihvoj oceni, narušava integritet fudbala.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.