FHP: Dostavićemo izjave svedoka nakon njihove saglasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Dostavićemo izjave svedoka nakon njihove saglasnosti

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da zahtev Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) upućen Fondu da dostavi celokupnu dokumentaciju o slučaju Rudnica predstavlja "pokazatelj višegodišnjeg nepostupanja po dokazima o zločinima počinjenim u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koji su u posedu TRZ ili im TRZ ima nesmetan pristup".

"FHP ovom prilikom ukazuje na dosadašnje neprofesionalne postupke TRZ u pogledu utvrđivanja činjenica o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zločinima u kojima su ubijene osobe čija su tela nađena u masovnoj grobnici u Rudnici, kao i prilikom utvrđivanja osnovanosti navoda iz Dosijea 'Ljubiša Diković' objavljenog u januaru 2012. godine", stoji u saopštenju FHP.

"Ova postupanja govore da se TRZ u oba slučaja rukovodilo javno izrečenim stavovima o nacionalnim interesima i očekivanjima najviših predstavnika vlasti, zanemarujući zakonsku obavezu izvođenja odgovornih pred lice pravde i zaštitu prava žrtava", navodi se u saopštenju.

U saopštenju od osam tačaka FHP podseća da su iskopavanja u Rudnici počela još 2007. i da su prva tela pronađena 2013, a da "TRZ već u maju 2010. godine raspolaže podacima da su tela doneta iz Drenice - zone odgovornosti 37. motorizovane brigade".

"Nije poznato da li je ikada i jedan pripadnik 37. mtbr, uključujući komandanta Odeljenja za asanaciju bojišta ove brigade Radeta Krsmanovića, njegovog zamenika Hasana Ćorbića, kao i njihovog neposredno nadređenog komandanta 37. mtbr Ljubišu Dikovića, saslušan na okolnost postojanja primarnih grobnica u zoni odgovornosti ove brigade", navodi se u saopštenju.

FHP ističe da su "preko devedeset odsto dokumenata na kojima je zasnovan 'Dosije Rudnica' autentični vojni i policijski dokumenti koje je država predala Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", koji su lako dostupni, kao i da je TRZ imao "sasvim dovoljno vremena da tokom pet meseci od utvrđivanja identiteta žrtava, kroz saradnju sa EULEX-om (koji inače vodi istragu o zločinima opisanim u Dosijeu 'Rudnica'), dođe do tih svedoka i sasluša ih o okolnostima ubistva i odvođenja njihovih najbližih".

"Nakon objavljivanja Dosijea 'Ljubiša Diković' u januaru 2012. godine, u kojem je FHP izneo navode i dokaze o umešanosti 37. mtbr u zločinima nad preko 400 civila kosovskih Albanaca u zoni odgovornosti 37. mtbr, TRZ je za manje od 48 sati...izdalo saopštenje u kojem je obavestilo da je proverilo navode FHP-a i 'da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine'", navodi se u saopštenju.

Argument TRZ da bi Haški tribunal pokrenuo postupak protiv generala Dikovića da postoji sumnja, FHP ocenjuje kao "neodrživ zato što je Tužilaštvo MKSJ za zločine na Kosovu procesuiralo isključivo najviše rangirane vojne i policijske oficire, a niti jednog oficira na nivou komandanta brigade".

FHP smatra da "iz sadržaja saopštenja i brzine kojom su navodno proveravani nalazi iz FHP-ovog Dosijea 'Ljubiša Diković' jasno je da TRZ nije poštovalo zakonom propisana načela rada, a posebno obavezu zaštite oštećenih (žrtava)".

"Naime, u dosijeu FHP-a su izneti navodi o devet odvojenih zločina počinjenih tokom 1998. i 1999. godine širom Kosova, u kojima je stradalo oko 400 civila. S obzirom na razmere ovih zločina, vođenje sveobuhvatne i nepristrasne istrage zahtevalo bi uzimanje izjava od većeg broja potencijalnih svedoka očevidaca zločina. Razuman zaključak je da je nepunih 48 sati krajnje nedovoljno za proveru navoda o zločinima ovih razmera", stoji u saopštenju.

FHP na kraju saopštenja napominje da će izjave svedoka koje su u posedu FHP-a i FHP-a Kosovo dostaviti TRZ u skladu sa pravilima FHP-a, odnosno nakon dobijene saglasnosti samih svedoka.

"FHP poziva TRZ da sprovede profesionalnu, nezavisnu i sveobuhvatnu istragu o nespornim zločinima u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade, kao i o skrivanju tela u masovnoj grobnici u Rudnici, u skladu sa Ustavom i zakonom, a u interesima pravde i istine", zaključuje se u saopštenju.

Vujačić podneo krivičnu prijavu protiv Sandre Orlović zbog lažnog prijavljivanja

Advokat Svetozar Vujačić saopštio je danas da je u svojstvu građanina podneo krivičnu prijavu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Sandre Orlović zbog optužbi koje je iznela protiv načelnika generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiše Dikovića.

U saopštenju je navedeno da je Orlovićeva na konferenicji 29. januara ove godine optužila Dikovića da je kao komandant 37 motorizovane brigade učestvovao u ratnim zločinima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine, čime je, prema Vujačiću, učinila krivično delo lažnog prijavljivanja.

Vujačić podseća da je iznela identične dokaze za svoju izjavu koji su izneti i 2012. godine, a koje je tužilaštvo za ratne zločine odbacilo kao neosnovane.

"Ovakvim iznošenjem neistine na teret načelnika generalštaba VS izazvala je veliku uznemirenost kod građana, pa predlažem da se u krivičnom postupku, utvrdi autentičnost, inkriminisane izjave, prijavljene i potom pokrene krivični postupak protiv iste (Sandre Orlović)", naveo je Vujačić u razlozima za podnošenje krivične prijave.

Zbog ranijih navoda o njegovoj umešanosti u ratne zločine Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i tadašnje direktorke Nataše Kandić, a proces je u toku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FHP: U Tužilaštvu za ratne zločine nije bilo iskrene volje da se istraže zločini

Izvor: Blic, 01.Feb.2015

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da zahtev Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) upućen Fondu da dostavi celokupnu dokumentaciju o slučaju Rudnica predstavlja "pokazatalj višegodišnjeg nepostupanja po dokazima o zločinima počinjenim u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.