EP: Srbija odbranila titulu!

Izvor: B92, 27.Jul.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Srbija odbranila titulu!

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu evropskog šampiona pobedom nad Mađarskom u finalu rezultatom 12:7!

Izabranici selektora Dejana Savića su dominirali u toku cele utakmice, a ni u jednom trenutku nisu dozvolili rivalu da priđe na manje od tri gola razlike.

Kriza je nastala samo u trećoj deonici, kada je Mađarska stigla do 9:6, ali je onda u poslednjem kvartalu Filip Filipović sa dva gola povećao prednost koju domaćin takmičenja nije mogao da stigne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najefikasniji u redovima šampiona Evrope bio je kapiten Živko Gocić sa tri pogotka, uz stoprocentan učinak, međutim dva gola Filipovića bila su više nego značajna za održavanje razlike Srbije.

Dvostruki strelac bio je i Dušan Mandić, a po jedan gol postigli su Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Nikola Rađen i Andrija Prlainović.

Na drugoj strani jedini raspoloženi vaterpolista bio je Marton Vamoš, upisao je tri pogotka, a jednom su Gojka Pijetlovića matirali Balaš Erdelji, Marton Sivoš, Danijel Varga i Deneš Varga.

Srbija je od početka utakmice nametnula svoj ritam igre, odlično je koristila prednost igrača više i gotovo svaku šansu pretvarala u gol.

Ipak, prva dva minuta obeležili su čuvari mreža, Pijetlović i Nađ su bili nesavladivi, ali je posle gola Rađena sve krenulo na ruku reprezentaciji Srbije.

Do kraja četvrtine su postigli još dva gola, ali su ključnu razliku stekli u drugoj četvrtini, koju su rešili u svoju korist sa 4:1.

Na sredini trećeg kvartala Sava Ranđelović je dobio treće isključenje što je malo poremetilo ritam Srbije, usledila su tri gola Mađarske, međutim pitanje pobednika je u poslednjoj deonici rešio Filipović, a tačku na utakmicu stavio je kapiten Gocić.

Tok meča:

Finale kontinentalnog šampionata igra se na bazenu Alfred Hajoš, a meć će suditi Slovenac Margeta i Rumun Aleksandresku.

Mađarska: V. Nađ, Gor - Nađ, Madaraš, Erdelji, Vamoš, Hošnjanski, Deker, Sivoš, Danijel Varga, Deneš Varga, Tot, Harai, Deker.

Srbija: G. Pijetlović, B. Mitrović - Mandić, Gocić, Ranđelović, Ćuk, D. Pijetlović, Nikić, Aleksić, Rađen, Filipović, Prlainović, S. Mitrović.

Prvi napad na utakmici imala je reprezentacija Srbije, Filip Filipović je oprobao šut, ali je Nađ bio siguran, da bi na drugoj strani Danijel Varga uputio veoma neprecizan šut ka golu Pijetlovića.

Ranđelović je dobio priliku u startnoj postavi, ali je već na isteku prvog minuta upisao isključenje, međutim Mađari nisu uspeli da iskoriste brojčanu prednost, odbrana je bila odlična i izblokiran je šut.

Dva napada nisu iskoristili reprezentativci Srbije, Gojko Pijetlović je siguran na golu, odbranio je udarac Madaraša, a potom je Prlainović pokušao "žabicom" iz velike daljine, međutim bez uspeha. Već drugi igrač više za Mađarsku, Duško Pijetlović je morao van igre, ali je njegov brat upisao još jednu odbranu.

Brojčanu prednost u bazenu Srbija je iskoristila, Prlainović je lepo uočio uplivavanje Rađena, dodao mu loptu, a srpski bek je iz prve šutirao i matirao Nađa.

Drugo isključenje protivnika zaradio je Nikić, Filipović je pokušao lobom, ali je lopta završila na stativi. Aleksić je odličan bio na bekovskoj poziciji, Deker nije mogao do lopte, a njegova "odbojka" otišla je preko gola.

Aleksić je potom i u napadu bio sjajan, povratnu loptu Gocića prosledio je do Prlainovića, koji je uputio neodbranljv udarac.

Marton Vamoš je smanjio rezultat na 2:1, iznudio je prekršaj Pijetlovića, koji nije smeo da izađe u blok, što je levoruki vaterpolista Mađarske iskoristio.

Nastavak golgeterske serije doneo je Duško Pijetlović, sa igračem više ekipa Srbije je odigrala odličnu kombinaciju, sličnu onoj kod gola Rađena, a srpski centar je posle nekoliko finti prosledio loptu pored leve stative gola Mađarske.

Ranđelović je dobio i drugo isključenje, ali domaća selekcija nije uspela da doda loptu na pravi način centru, bekovi Srbije su bili na visini zadatka, tako da je Pijetlović imao lak posao. Prva četvrtina završena je rezultatom 3:1.

Nastavila je selekcija Srbije sa uplivavanjima posle isključenja protivnika, Mandić je pronašao Aleksića, a bek Srbije je bez većeg problema uspeo da zatrese mrežu protivnika.

Odbrana Pijetlovića otvorila je novi napad Srbije, kapiten Gocić je fintirao na centralnoj poziciji, a onda uputio šut u suprotan ugao golmana Nađa za 5:1.

Nisu se vaterpolisti Mađarske ni pošteno osvestili, a usledio je novi gol, Mandić je raspalio, pogodio stativu, a na pravom mestu našao se Pijetlović i povećao prednost Srbije.

Ponovo je Srbija ostala sa igračem manje, međutim krilni igrači su odlično pokrili napadačke pozicije Mađarske i osujetili napad. Selektor TIbor Benedek posegnuo je za izmenom golmana, Viktor Nađ je napustio bazen, a na njegovo mesto stigao je Atila Deker.

Isključenje Mantića iskoristio je Vamoš, jedini raspoloženi igrač u redovima Mađarske, pronašao je mesto na desnom krilu i matirao Pijetlovića.

Veliku dozu samopouzdanja ekipi Mađarske doneo je rezervni golman, uspeo je da odbrani nekoliko udaraca reprezentacije Srbije, ali je i na drugoj strani Pijetlović odličan.

Ipak, Deker nije uspeo da spreči pogodak Miloša Ćuka, ponovo je Srbija imala brojčanu prednost, a posle nekoliko dodavanja Ćuk je sačekao da golman Mađarske "padne" i zatresao mrežu.

Po postignutom golu Ćuk je dobio isključenje, ali je Srbija uspela da se odbrani i da na poluvreme ode sa velikih 7:2.

Drugo poluvreme otvorio je golom Sivoš, igrač više je ovoga puta bio uspešan za Mađarsku, posle mnogo dodavanja pronašli su otvorenog igrača I smanjili rezultat.

Ipak, novih +5 za Srbiju doneo je Dušan Mandić, svojim drugim golom.

Ranđelović je dobio svoje treće isključenje, automatski i crveni karton, a Balaš Erdelji je uspeo da pronađe rupu u odbrani Srbije i postigne pogodak.

Nikić je u sledećem napadu bio veoma agresivan, ali su sudije to protumačile kao faul u napadu, te je lopta dodeljena Mađarskoj, ali domaća ekipa nije iskoristila šansu, šut je završio pored gola.

Kapiten Srbije Živko Gocić još jednom je bio precizan iz velike daljine, ali mu se na isti način revanširao Danijel Varga.

Na istovetan način je hteo Aleksić da postigne gol, pogodio je prečku, ali lopta nije prešla zamišljenu gol-liniju. Deneš Varga je imao više sreće, šest sekundi pre kraja treće deonice matirao je Pijetlovića.

Pred ulazak u poslednju deonicu Srbija je vodila sa 9:6.

Krizu u redovima Srbije prekinuo je najbolji strelac, Filip Filipović je dugo fintirao, tražio mesto za prolaz, Nikić je sjajno blokirao beka Mađarske i omogućio svom saigraču da ima čist pogled prema golu protivnika.

Već u sledećem napadu levoruki vaterpolista je reagovao na identičan način, te vradio razliku na +5.

Filipović je pokušao lob udarcem na isteku napada, nije bio uspešan, a prethodno je novi napad za Srbiju izborio Pijetlović. Iako je Srbija imala igrača manje, Prlainović je odigrao sjajnu odbranu i osujetio pokušaj domaćeg tima.

Golman Mađarske je vratio ritam odbranom udarca Ćuka, međutim nije uspeo da spreči treći gol kapitena Gocića.

Na početku poslednjeg minuta Hošnjanski je pokušao sa levog boka, ali je pogodio prečku, što je značilo da veliko slavlje na klupi Srbije može da počne, a u tome reprezentativce Srbije nije omeo ni gol Martona Vamoša, sedam sekundi pre kraja.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uživo: "Delfini" brane titulu prvaka Evrope protiv domaćina, Mađarska - Srbija

Izvor: Blic, 27.Jul.2014

Vaterpolisti Srbije od 20.30 u Budimpešti igraju finale Evropskog prvenstva protiv selekcije domaćina turnira, Mađarske, a dešavanja sa meča možete pratiti uživo uz Blicsport...Srbija je u grupnoj fazi izgubila od Mađara, ali je protiv Španije, Grčke i drugom poluvremenu protiv Crne Gore pokazala...

Nastavak na Blic...

Srbijo, pokloni se kraljevima Evrope!

Izvor: MozzartSport.com, 27.Jul.2014

Delfini su ponovo na krovu Evrope! Potpuno neočekivano, gotovo bez ikakvih problema, naši momci deklasirali su Mađarsku u velikom finalu Evropskog šampionata i pobedom od 12:7 (3:1, 4:1, 2:4, 3:1) dokopali se šestog zlata u istoriji! Sve, sve, ali ovakav trijumf naših momaka verovatno niko nije...

Nastavak na MozzartSport.com...

Zlatni „delfini“ šampioni Evrope!

Izvor: RTS, 27.Jul.2014

Mađarska–Srbija 7:12. Vaterpolisti Srbije najbolji su na Starom kontinentu. U velikom finalu usred Budimpešte, protiv još većeg rivala, „delfini“ su maestralnom igrom odbranili titulu osvojenu u Ajndhovenu pre dve godine. ..Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu prvaka Evrope pošto...

Nastavak na RTS...

DA POKUPE PELCER: Mladi fudbaleri pred Portugal čestitali vaterpolistima

Izvor: Kurir, 28.Jul.2014, 00:15

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu šampiona Evrope, osvojenu pre dve godine u Holandiji, pošto su na impresivan način u finalu u Budimpešti porazili Mađarsku sa 12:7...Uspeh izabranika selektora Dejana Savića su odmah čestitali ministar spporta u Vladi Srbije i bivši vaterpolista...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.