EP: Srbija bez finala posle penala

Izvor: B92, 28.Jul.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Srbija bez finala posle penala

Mlada reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Evropskog prvenstva u Mađarskoj, poražena je od Portugala posle izvođenja jedanaesteraca.

Regularnih 90 minuta utakmice završeno je bez golova, mreže su mirovale i u nastavku, a najbolje šanse za Srbiju imao je Sergej Milinković-Savić.

Upravo je bivši fudbaler Vojvodine promašio ključni penal u finišu utakmice, prethodno je neprecizan bio i Mijat Gaćinović, ali je Srbiju vratio u igru Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rajković, odbranom šuta Podstavskog.

Tok meča

Veljko Paunović za ovaj susret nije mogao da računa na povređenog Danila Pantića, ali će njega u startnoj postavi zameniti Sergej Milinković-Savić, koji se u nedelju pridružio saigračima u Mađarskoj.

Sastavi:

Srbija:
Rajković – Stevanović, Jovanović, Babić, Antonov – Maksimović (Grujić 67'), Zdjelar, Gajić (Jokić 77'), Milinković-Savić, Gaćinović – Mandić (Ristić 114')

Portugal: Andre (Sa Tijago 90') – Rikuičo, Nunjes, Duarte, Rafa – Podstavski, Ramos (Guzo 106'), Lopes – Martins, Silva – Rodriges

Prvih nekoliko minuta nije donelo previše uzbuđenja. Vezni igrači obe ekipe su po jednom pokušali da dugim loptama nađu špiceve, ali su golmani lako čitali ta dodavanja. Portugalci su u prvih sedam minuta imali po jedan korner i skraćeni korner, ali Rajković nije morao da reaguje.

Tada je Portugal prvi put opasno pripretio – Markos Lopes okrenuo je Zdjelara na nekih 18 metara, šutirao levom nogom pravo u Rajkovića koji je odbija. Posle toga, svoj šut sa distance oprobao je i Rikuičo, daleko iznad gola.

U prvom poluvremenu nije bilo previše uzbuđenja, golman Rajković je u dva navrata dobro intervenisao posle udaraca fudbalera Portugala, koji su imali inicijativu tokom većeg dela.

Nastavak je doneo sličnu sliku, pre šuta Milinković-Savića sa pola terena, kada je mogao da donese prednost Srbiji.

Borba se u tim trenucima rasplamsala, pa su Portugalci odmah uzvratili. Ivo Rodriges gađao je suprotni ugao sa više od 20 metara, lopta je prošla malo pored stative. Mnogo sreće za Srbiju!

U 67. minutu Veljko Paunović je morao da izvrši prvu izmenu. Umesto povređenog kapitena Maksimovića, u igru je ušao Grujić. Deset minuta nije se dešavalo ništa uzbudljivo, kada je Jokić zamenio Gajića.

Velika šansa za Srbiju koja je u 85. minutu mogla do velikog vođstva. Grujić je iz sredine prosledio loptu Gaćinoviću na levu stranu, on je iz prijema prevario protivnika i ušao u kazneni, ali je njegov pokušaj da pogodi bliži ugao završio malo pored gola.

Nekoliko trenutaka kasnije Portugal je mogao da kazni ovaj promašaj, da je Markos Lopes bio malo precizniji sa distance.

Tek u 88. minutu prva izmena kod Portugalaca, Balde menja Martinsa.

Posle 90 minuta nije bilo golova, pa će se u Budimpešti igrati produžeci.

Na početku produžetka Sergej Milinković-Savić je ponovo oprobao šut sa velike udaljenosti, našao se na levoj strani, video da je golman Portugala izleteo, uspeo da odbrani, a u tom pokušaju je zaradio povredu kolena, zbog čega je morao da napusti teren.

Napadi Srbije su nastavljeni, a novu veliku šansu imao je Jokić, iz slobodnog udarca je pokušao da lobuje čuvara mreže protivničke ekipe, ali je bio zamalo neprecizan, lopta je otišla preko prečke.

Veliku šansu za Portugal propusti je Romario Balde, posle kornera je ostao usamljen u šesnaestercu pored leve stative gola Srbije, ali je udario loptu glavom tako da je ona otišla od gola.

Portugal je daleko ofanzivniji na početku drugog produžetka, a posle jednog centaršuta lako je mogao do gola, kombinovali su glavama Duarte i Rafa, ali je Rajković bio na pravom mestu.

Umesto Staniše Mandića poslednje minute regularnog dela utakmice odigraće Mihailo Ristić. Poslednju priliku za Portugal imao je Guzo, ali je njegov slobodnjak otišao preko gola Rajkovića.

Penali:

Lopeš O - Gaćinović X

Silva O - Zdjelar O

Guzo O - Ristić O

Podstavski X - Jokić O

Rodrigeš O - Milinković-Savić X
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.