Džejms ostavio 3, da bi uzeo 200 miliona dolara

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejms ostavio 3, da bi uzeo 200 miliona dolara

Kakav scenario da se u ranim 30-im naplati šampionska titula sa Kavsima.

Lebron Džejms, nakon što je okončao 52 godine dug šampionski post Klivlenda u američkom profi sportu, odlučio je da ovog leta odustane od 3,3 miliona dolara, kako bi narednog zaradio 200!

Dobro ste pročitali.

Džejms i Kavalirsi ulaze u poslednju godinu ugovora, prema kom bi "Kingu" pripalo 24 miliona dolara naredne sezone, ali je on od ranije zadržao pravo da ne iskoristi tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << opciju, odnosno da aktivira klauzulu prema kojoj bi postao slobodan igrač trenutno.

ESPN objavio je da je Džejms već obavestio vlasnike franšize u koju se vratio pre dve sezone iz Majami Hita da će iskoristiti pravo da izađe iz ugovora, što će voditi – tvrde analitičari – ka potpisivanju novog, ali jednogodišnjeg ugovora sa Kavsima.

Zašto?

Džejms bi u trenutku kada počinje da se primenjuju nova pravila prilikom potpisivanja ugovora, ali i koriste daleko jači fondovi nakon mega TV ugovora koji je NBA potpisao, trebalo da sačeka 2017. i postane prvi čovek u istoriji košarke koji će potpisati ugovor jači od 200 miliona dolara.

Trenutno, Kavsi mogu da mu daju 27,5 miliona dolara za jednogodišnji ugovor, koji bi ga 2017. ponovo učinio slobodnim agentom, a na drugim mestima trenutno mogao bi da dobije maksimalno 30,8 miliona za prvu sezonu, što znači da će "King" verovatno sada ostaviti 3,3 miliona na stolu, a naredne godine postati najplaćeniji igrač u istoriji košarke.

Iako je već napunio 31 godinu, prema ovom scenariju, Džejms će i naredne sezone postati slobodan agent, a onda, kada Kavalirsi budu stekli – prema pravilima – "puno pravo da Džejmsu ponude maksimalan ugovor" (posle treće sezone), odvojiće između 201 i 205 miliona dolara za najvećeg košarkaša kog su imali u istoriji.

Drugim rečima, Džejms bi sa 32 godine trebalo da potpiše PETOGODIŠNJI ugovor, prema kojem bi mu u prvoj sezoni pripalo 35, a u drugoj 40 miliona dolara.

Podsećamo, najveću platu ikada dobio je Majkl Džordan za sezonu 1997/98, kada je igrao za 33 miliona dolara.

ESPN navodi i da je ovo sve deo plana prema kom je Džejms 2014. prihvatio da se vrati u Klivlend, s kojim u periodu od 2003. do 2010. nije uspeo da osvoji titulu, već samo odigra jednu finalnu seriju. Niz kratkoročnih ugovora trebalo je da zadrže Džejmsa u Ohaju do dugo očekivanog pojačavanja "selari kepa", koji se ovog leta i dogodio.

Inače, kada je odlazio iz Klivlenda i pravio "Big 3" projekat sa Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom u Majamiju, Džejms se svesno odrekao prilike da postane najplaćeniji ikada, već je dugo igrao za oko 16-17 miliona dolara po sezoni, kako bi Hit izdržao tri zvezde pod svojim krovom.

Sada, kada je uspeo i sa Kavsima, spreman je sve to da "naplati".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.