Đorđević: Mali strip izdavači opstaju jer su praktični

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Mali strip izdavači opstaju jer su praktični

Gran pri 14. Međunarodnog salona stripa dobili su Daniele Đardini i Jelena Đorđević za strip "The Picture of Robert Gray" (TPORG), koji je, kako objašnjavaju autori, "kratka pošalica na temu istoimenog romana, ali u zamišljenom robotskom svetu".

"To je kratak strip, vickasta priča i možda je zato i pobedio, jer je simpatičan, nije teška tematika", rekla je Đorđević u izjavi Tanjugu.

Đorđević (41) se crtanjem bavi od 2010. godine. Objavila je strip "Uliks >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Reload" 2012, kao i više radova u američkim časopisima i strip antologijama.

Trenutno radi kao crtač na serijalima "The Pros" sa Stivenom Stormoenom i "Hordentown" sa Erikom Frejtasom amaričke nezavisne izdavačke kuće "Bruno".

"Ja nisam toliko poznata na srpskoj sceni i utoliko više mi znači ova nagrada", rekla je ona.

Đardini se uglavnom bavi programiranjem i dizajniranjem kompjuterskih igrica, ali privatno oboje vole da crtaju i nagrada im utoliko više znači što su je dobili za zajednički rad.

Đorđević primećuje da imamo odlične strip autore, ali da oni uglavnom rade za inostrane izdavače, u Americi, Francuskoj.

"Imamo odlične autore koji su potpuno ravnopravni sa inostranim i naši izdavači sve više jačaju, tako da je situacija mnogo bolja nego pre 10-20 godina", istakla je ona.

Đorđević kaže i da ljubitelji stripa imaju mnogo veći izbor.

"Kada sam bila mlađa, imali smo samo francuski strip, danas je klincima dostupan i američki i manga i mogu da biraju", dodala je ona.

Na konstataciju organizatora Salona i žirija da je ove godine primetna veća prisutnost žena među učesnicima, Đorđević kaže da su "žene tu, rade, ali da se možda muškarci više interesuju za strip".

Đorđević radi stripove za male nezavisne američke izdavače koji opstaju i pored velikih kuća poput "Marvel" i "DC Comics", jer su, kako kaže, entuzijastični i praktični.

"Ideja je da to mora da bude nešto u šta stvarno veruješ. Nije dovoljno: Ja hoću da crtam Betmena, nego ja hoću da ispričam priču", rekla je Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.