Djeca u vodi s  neispravnim »mišićima«

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Okt.2014, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djeca u vodi s neispravnim »mišićima«

BANJALUKA - S tržišta BiH masovno se povlače i uništavaju plutajuća pomagala za plivanje, popularni dječji "mišići", jer je utvrđeno kako proizvod predstavlja rizik od utapanja.

Na internet stranici Agencije za nadzor nad tržištem BiH od 15. jula do juče je objavljeno da se u BiH pojavilo čak 10 vrsta ovog proizvoda koje su ili uništene ili dobrovoljno povučene od strane uvoznika.

"Potrošačima koji su kupili ove proizvode savjetuje se da prestanu s njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << upotrebom ili da ih onesposobe i iste vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni", savjetuju u Agenciji.

Inače, na nekoliko "mišića" nije bilo moguće utvrditi ni proizvođač ni model ni seriju proizvoda, a nijedan od njih nije usklađen s Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi.

Kažu kako se kontrola sigurnosti sprovodi kad je proizvod na tržištu, budući da se kontrolom pri uvozu ne mogu detaljno iskontrolisati svi proizvodi.

"Takva je praksa i u državama članicama EU. Primjera radi, u luci Roterdam carinski organi metodom slučajnog uzorka izvrše kontrolu nad 0,005 odsto tehničkih i industrijskih proizvoda koji se uvoze iz trećih zemalja. Shodno tome, Agencija i nadležne inspekcije nastoje da što dosljednije sprovode kontrolu sigurnosti proizvoda na tržištu BiH s ciljem zaštite zdravlja i sigurnosti potrošača, posebno djece kao najranjivije grupe korisnike", poručuju iz Agencije.

Podaci pokazuju kako je u 2013. godini u 19 kontrola povučeno i uništeno čak 1.800 komada ovih proizvoda, dok je 1.126 komada usklađeno s propisanim bezbjednosnim zahtjevima. U 2014. godini je izvršena 21 inspekcijska kontrola u okviru kojih je s tržišta povučeno i uništeno 1.313 komada, a usklađeno 411 komada, s tim da ove aktivnosti još nisu završene.

U prijedorskom udruženju potrošača "Don" kažu kako bi kontrole proizvoda, a pogotovo onih koje koriste djeca, morale biti još redovnije i oštrije. Kako kažu, BiH je postala veliko skladište loše i nekvalitetne robe, koja se plasira uglavnom iz Kine.

Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, smatra kako građani mogu biti zadovoljni načinom na koji se vrše kontrole, ali da je potrebno da se i sami uključe i sarađuju s nadležnima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.