Bramerc: Vučić neće biti iznenađen kritikama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Vučić neće biti iznenađen kritikama

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je netačno da Srbija ne sarađuje sa tim sudom, ali je, kako tvrdi, u praksi do sada malo toga urađeno po pitanju procesuiranja ratnih zločina.

"Ne bi bilo tačno reći da Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom, u pogledu zahteva za pomoć ili tokom naših poseta toj zemlji. S druge strane, tačno je da je, iako je usvojila Akcioni plan za poglavlje 23 i Nacionalnu strategiju za ratne zločine, u praksi do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << malo toga napravljeno", naveo je Bramerc u intervjuu za list "Danas".

On je naveo da to ilustruje činjenica da nije imenovan glavni tužilac za ratne zločine, te istakao da to što se strategija ne sprovodi postavlja legitimno pitanje da li vlada zaista želi nepristrasnu i nezavisnu pravdu za ratne zločine u Srbiji.

Glavni tužilac Haškog suda kazao je da nema pomaka u slučajevima troje radikala, Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića i da u tom predmetu Srbija ne sarađuje.

"Zbog tog slučaja predsednik Tribunala je prijavio Srbiju Savetu bezbednosti UN. Kako ta situacija i dalje traje, postavljaju se neka ozbiljna pitanja o predanosti Srbije vladavini zakona, njenim međunarodnim obavezama i pravdi za ratne zločine", naveo je Bramerc.

On je istakao i da ima "profesionalnu i dobru interakciju sa premijerom i njegovim kabinetom".

"Uvek iskreno i otvoreno razgovaramo, tako da premijer neće biti iznenađen kada pročita moju kritiku. Što se tiče Brisela, saradnja sa Tribunalom nije više jedini cilj. Sada će se meriti i ocenjivati unutrašnja praksa i institucije. Srbija će morati da ima jak nezavisan pravni poredak u skladu sa zakonima i standardima EU", naveo je Bramerc.

Na pitanje da li će zatvaranje Tribunala krajem 2017. godine značiti i kraj za dostizanje pravde za žrtve zločina, Bramerc je odgovorio da će zatvaranje tribunala označiti tranziciju, a ne kraj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.