Borkoviću prija Belgija

Izvor: RTS, 04.Maj.2016, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borkoviću prija Belgija

Pred najboljim srpskim automobilistom Dušanom Borkovićem je novi ispit i treći trkački vikend Internacionalne TCR Serije na čuvenoj stazi Spa Frankoršamp u Belgiji. Prva trka voziće se u petak, 6. maja, od 17.30, dok je druga na programu u subotu, 7. maja, od 12.35. Obe trke možete pratiti u direktnim prenosu na našem Drugom programu.
Biće to peta i šesta trka u ovogodišnjem TCR šampionatu. Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva trkačka vikenda i nastupa na stazama u Bahreinu i Portugalskom Estorilu, Borković zauzima sedmo mesto u generalnom plasmanu sa 27 osvojenih bodova.

Estoril neće ostati u lepom sećanju našem asu, jer imao je udes i izleteo u kvalifikacijama, zbog čega mehaničari mađarskog B3 Rejsing tima, sa inženjerom Konradom Avilom iz Španije, nisu uspeli da naprave prava, idealna podešavanja na Borkovićevom "seat leonu". Stoga je naš šampion ostao bez poena u Portugaliji, jer je prvu trku završio kao 12, dok drugu trku nije izvezao do kraja, jer nije želeo da ostane bez motora, čijom bi zamenom, Borković izgubio pravo nastupa u kvalifikacijama i tokom dva naredna trkačka vikenda startovao bi sa poslednjeg mesta.
Pred nama je terći trkački vikend, na čuvenoj stazi Spa Frankoršamp u Belgiji.
Generalni plasman (prvih 7 vozača):
1. Đani Morbideli (Ita) honda sivik - 70 bodova
2. Džejms Neš (V. Britanija) seat leon - 69 bodova
3. Pepe Oriola (Špa) seat leon - 56 bodova
4. Sergej Afanasjev (Rus) seat leon - 50 bodova
5. Stefano Komini (Švajc) golf GTI - 41 poen
6. Žan Karl Verne (Fra) golf GTI - 31 poen
7. Dušan Borković (Srb) seat leon - 27 poena
Staza Spa Frankoršamp izuzetno odgovara našem vozaču i, po njegovim rečima, jedna je od omiljenih na kojima je do sada vozio. Staza se nalazi 50 kilometara jugoistočno od Liježa. Prvobitno staza je korišćena od 1921. do 1939, da bi tokom narednih decenija u više navrata bila rekonstruisana (1947,1981,1995,2004. i 2007, kada je dobila današnji izgled). Ovo je jedna od najčuvenijih staza i u kalendaru Formule 1, a ovogodišnji Gran pri Belgije na stazi Spa voziće se 28. avgusta.
Prvi problem mogla bi biti dužina kruga od 7009 metara. Voziće se dva trke po 9 krugova. Vremenski uslovi u Belgiji za vreme trajanja trećeg trkačkog vikenda TCR-a biće daleko od idealnih. Prognozirana temperatura vazduha iznosiće oko 10 stepeni, a s obzirom na to da po propozicijama nije dozvoljeno zagrevanje pneumatika pre početka trke, glavni problem svim vozačima biće upravo to kako sačuvati gume i kakvu taktiku primeniti na u uvodnim krugovima. Inače, u prava dva trkačka vikenda pneumatici su bili glavni problem svim vozačima, pogotovo vodećem Italijanu Đaniju Morbideliju, kome je u Bahreinu eksplodirala prednja desna guma. Svi vozači po propozicijama TCR-a koriste mišlen pneumatike.
Drugi problem svakako će biti dodati kilogrami.
Vozačima Folksvagena, braniocu titule Kominiju i Francuzu Verneu bilo je oduzeto 30 kilograma u Portugaliji, što se pokazalo kao izuzetna prednost. Obe trke u Estorilu vozači Leopard tima iz Belgije, u golfu GTI TCR, završili su na podijumu.
Ovoga puta Morbideliju će u Hondi, zbog najboljeg rezultata biti dodato 30 kilograma, Kominiju u Golfu 20 kilograma, dok će Džejmsu Nešu iz Velike Britanije biti dodato 10 kilograma. Borkoviću će, zgog loših rezultata u Portugaliji, biti oduzeto 10 kilograma balasta.
U konkurenciji ekipa, poredak je sledeći:
1. Karaft Bambu Lukoil (Belika Br.) - 147 bodova
2. Vest Koust rejsing (Švedska) - 101 bod
3. Leopard rejsing (Belgija) - 74 poena
4. B3 rejsing (Mađarska) - 56 poena
Podsećanja radi, za Kraft Bambu tim iz Velike Britanije voze Španac Pepe Oriola, Britanac Džejms Neš i Rus Afanasjev. Automobil: seat leon.
Vest Koust tim nastupa sa hondom sivik, a vozači su Italijan Đani Morbideli, Finac Pelinen i Amerikanac Kevin Glison.
Za Leopard tim iz Belgije voze aktuelni šampion TCR-a Švajcarac Stefano Komini i Francuz Žan Karl Verne, u folksvagen golfu GTI.
Za Mađarski B3 rejsing nastupaju naš Dušan Borković, potom Slovak Mato Homola i mladi Atila Taši,u seat lonu.
Upravo Seat vodi u konkurenciji proizvođača:
1. seat leon - 157 poena
2. honda sivik - 111 poena
3. golf GTI - 104 poena
Što se zvaničnog programa tokom trećeg trkačkog vikenda tiče, slobodni trenizi biće voženi u četvrtak, prvi od 11.30 časova i drugi od 15.45 časova.
Kvalifikacije će biti vožene u petak:
Od 13.40 prve, a od 14.15 druge kvalifikacije.
Prva trka u Belgiji na programu je u petak 6. maja, od 17.30, dok je druga trka na programu u subotu od 12.35,  direktan prenos je na Drugom programu RTS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.