Biosimilarni lekovi od danas o trošku države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2016, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biosimilarni lekovi od danas o trošku države

Građani Srbije koji boluju od ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa ili Kronove bolesti od danas mogu da se leče biosimilarnim lekovima o trošku države.

Po odluci Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, a na predlog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biosimilarni lekovi su ušli na pozitivnu C listu, saopštio je Centar za unapređenje zdravlja žena.

Uvođenjem biosimilara na listu lekova koji se finansiraju se iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija se pridružila razvijenim zemljama po pitanju dostupnosti najnovijih načina lečenja zapaljenskih bolesti creva i reumatoidnog artritisa.

Osim toga, ušteda za državu i RFZO biće velika, jer biosimilarni lekovi koštaju i do 30 odsto manje od originalnih lekova.

Biosimilari su nova verzija postojećih biofarmaceutskih lekova čiji su patenti istekli, a proizvode se upotrebom genetskog materijala identične osnove i njihova primena zasnovana je na podjednakoj sigurnosti i efikasnosti kao kod poznatijih lekova, na osnovu kojih su nastali.

Evropska Unija, Kanada i Australija uveli su regulative koje omogućavaju upotrebu biosimilarnih lekova još 2006. godine i u EU, biosimilari u proseku koštaju oko 30 odsto manje nego brendirani, biološki lekovi, pa je ušteda na godišnjem nivou oko 1,6 milijardi evra.

U EU su registrovani od 2013. godine, a od 2015. godine i kod nas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.