Bez kacige ne na motor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez kacige ne na motor

Dvanaest poginulih osoba i više od dvesta povređenih bilans je početka sezone dvotočkaša na putevima u Srbiji.

Poštovanje saobraćajnih propisa, ali i svest o neophodnosti korišćenja zaštitne opreme zagovaraju svi.

Bez kacige ne sme da se seda na motor govore članovi brojnih moto klubova koji iza sebe imaju hiljade pređenih kilometara.

Nikad na motor bez kacige, geslo je iskusnih motoraša. Oni kažu da se svi vozači motocikala dele u dve kategorije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << One koji su padali i one koji će tek pasti. A kada čovek padne, bolje je da ima zaštitnu opremu.

"Sesti na motor je da moraš prvo da imaš dozvolu i naravno opremu koja je jako bitna. Kaciga je osnovna i bez nje se ne može sesti na motor i krenuti na put ma kako kratak on bio. Imamo jedan život, a ne devet života kao mačka", kaže Stanislav Moravčević, Moto klub "Classic Wheels".

"Sam sam imao dosta težak pad. Izleteo sam u krivini i udario u banderu i da nisam imao dobru kacigu na sebi, ne bih vam sada davao ovaj intervju", ističe Roman Ostrogonac, Moto klub "Classic Wheels".

Neophodnost korišćenja zaštitne opreme ističu i lekari. Dom zdravlja "Novi Sad" sprovodi akciju pod nazivom "Ne bez mene" kroz koju se propagira značaj nošenja kacige prilikom vožnje dvotočkaša.

"Sama kaciga je izuzetno važna za učešće u saobraćaju kada se vozi motor. Ona štiti osobu od povreda glave koje su često i sa smrtonosnim ishodom. Kožna i adekvatna odeća takođe štite određene delove tela od teških povreda", kaže dr Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja „Novi Sad".

Iskusni bajkeri tvrde da ipak nije svejedno kakvu kacigu nosite. Od njenog kvaliteta zavisi da li ćete preživeti pad s motora.

"Kacigu ne kupujete zbog policije. Kacigu kupujete zbog sebe i svoje lične bezbednosti. Kineske kacige ne treba kupovati. One stvaraju lažni osećaj sigurnosti. U stvari nemate ništa", kaže Igor Kinka, Moto klub "Classic Wheels".

"Lično preporučujem, a i policija, full face kacigu. Nosim je godinama. Ona štiti celo lice, dolazi preko brade i prilikom pada štiti celu površinu glave", kaže Milovan Tokin, Moto klub "Classic Wheels".

Poruka iskusnih vukova na točkovima je jasna. Kad sedate na motor, nemojte bez kacige, a razlog je sledeći.

"Oprema na prvom mestu i uvek ću apelovati za decu, a u stvari je to apel za roditelje - čuvajte vašu decu", kaže Stanislav Moravčević, moto klub "Classic Wheels".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.