Beograd ruši sve rekorde

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ruši sve rekorde

„Nema sumnje da će ovo biti jedan od najuspešnijih evropskih šampionata u rvanju do sada” kaže član Biroa File o takmičenju koje danas počinje i na kome će učestvovati oko 900 takmičara iz 43 zemlje

Predsednici svetske (FILA) i evropske rvačke federacije (CELA), Rafael Martineti i Ceno Cenov, gosti su Beograda na 59. evropskom šampionatu u rvanju koji će danas (18.30 č) biti svečano otvoren i na kome će učestvovati oko 900 takmičara iz 43 zemlje. Njihov zadatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da posle odlaska Milana Bate Ercegana kreiraju novu politiku rvačkog sporta. Taj zadatak, nakon trodecenijske vladavine najboljeg i najuspešnijeg predsednika, nije ni malo lak. Ali, i Martineti i Cenov, znaju da bez podrške najbližih saradnika ne bi mogli da ostvare uspeh. Jedan od saradnika u koje imaju najviše poverenja svakako je Nenad Lalović, nekadašnji predsednik Rvačkog saveza Srbije a danas član Biroa File.

Lalović je od 2006. godine, nakon Kongresa u Kini, postao punopravan član Biroa, čime je nastavio uspešnu tradiciju diplomatije u rvanju. S njim smo juče razgovarali o šampionatu koji danas počinje u „Beogradskoj areni”, čije kapije će, zahvaljujući lepom gestu organizatora, biti širom otvorene svim ljubiteljima rvačkog sporta do nedelje.

Šta očekujete od šampionata koji danas počinje u Beogradu?

Pre svega da naši reprezentativci ostvare dobar rezultat. Mislim da bi osvajanje bar jedne medalje bio pun pogodak imajući u vidu da će prvenstvo Evrope okupiti rekordan broj reprezentacija – čak 43. Takođe je važno da ostavimo dobar utisak pred gostima kojih će po nekim procenama biti bar nekoliko hiljada.

Olimpijske igre u Londonu su nešto čemu teže svi sportisti. Pred našim rvačima su još tri šanse za „vize”?

Realno imamo kvalitet za najveću scenu. Međutim, najpre treba ostvariti dobar plasman ovde na domaćem terenu pa tek onda skupiti snagu za kvalifikacione turnire u Sofiji, Pekingu i Helsinkiju, gde obično ne prolaze najbolji. Faktor sreće je u rvanju veoma važan, žreb takođe. Naša očekivanja su da ćemo u Londonu imati bar dvojicu boraca.

Kako ocenjujete dosadašnje pripreme za EP?

Mislim da su Rvački savez Srbije i RK Partizan, kao glavni tehnički organizator, položili veliki ispit. Direktor šampionata Rajko Baltić je još jednom potvrdio sjajne organizacione sposobnosti. Nema sumnje da će ovo biti najbolje organizovani šampionat do sada. „Beogradska arena” je predivno dekorisana, rvači i rvačice će imati besprekorne uslove za takmičenje. Smeštaj je takođe na najvišem nivou.

Gosti Beograda i Srbije biće i dva najveća rvačka šampiona Medved i Kareljin kao i naš nekadašnji olimpijski šampion Momir Petković.

– To samo podiže kvalitet takmičenja. Podatak da će promoteri biti rvači koji su obeležili 20. vek ide u prilog srpskom rvanju. Momir Petković je danas jedan od trenera američkog nacionalnog tima, naš olimpijski šampion iz Montreala. Iskreno se nadam da će posle prvenstva rvanje postati popularniji sport u Srbiji jer mnogi centri i klubovi će dobiti strunjače.

----------------------------------------------

Cenov: Sve je na najvišem nivou

Predsednik Evropske rvačke federacije Bugarin Ceno Cenov, osvedočeni prijatelj srpskog rvanja, ne krije oduševljenje dosadašnjim pripremama za šampionat.

– Nema nikakve sumnje da će ovo biti jedan od najuspešnijih šampionata do sada. Sportska hala je veličanstvena, smeštaj takođe. Srbija je još jednom potvrdila da je prava sportska nacija – kazao je za „Politiku” Ceno Cenov.

----------------------------------------------

Sastav reprezentacije Srbije

Žene: do 48 kg Bojana Joličić, do 51 kg Eva Tuba, do 55 kg Jovana Krčmarević, do 59 kg Anđela Krčmarević, do 63 kg Ana Tuba, do 67 kg Ira Aurora Tuba i do 72 kg Una Svetana Tuba.

Slobodan stil muškarci: do 55 kg Nikola Marković, do 60 kg Dragan Dešić, do 66 kg Mirjan Gecin, do 74 kg Valdemar Štajer, do 84 kg Dragutin Dukić, do 96 kg Marko Jovanović, do 120 kg Predrag Budić

Grčko rimski stil muškarci: do 60 kg Davor Štefanek, do 66 kg Aleksandar Maksimović, do 74 kg Goran Bulatović, do 84 kg Petar Balo, do 96 Dejan Franković, do 120 Miloš Spasić.

Dragan Todorović

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

RVAČKI SPEKTAKL U ARENI

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 08:17

Srbija slavi 100 godina ovog antičkog sporta! Evropsko prvenstvo u rvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom počinje danas u 18.30 svečanim otvaranjem u Beogradskoj areni...Srbija slavi 100 godina ovog antičkog sporta!..Evropsko prvenstvo u rvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom počinje danas u...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.