BG: Dan otvorenih vrata u Salonu Muzeja savremene umetnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2015, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Dan otvorenih vrata u Salonu Muzeja savremene umetnosti

U okviru izložbe slovenačke umetnice Jasmine Cibic "Srušiti i iznova izgraditi" u sredu 7. oktobra, od 16 do 20 časova, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće organizovan Dan otvorenih vrata, a na sva pitanja zainteresovanih odgovaraće kustoskinja Una Popović.

Postavka se bavi istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od performativne akcije (izvedene na otvaranju) i filma, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ovu priliku sniman u Palati Srbija.

Reč je o trećem poglavlju većeg rada pod nazivom "Spielraum" na kojem je umetnica radila godinu dana: prvi deo prikazan je u Ludvig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.

Nekadašnja Palata Federacije izabrana je kao lokacija za snimanje filma, jer ilustrativno ukazuje na pitanje šta se događa jednoj ikoni nacionalne baštine kada izgubi svaku mogućnost (re)prezentacije.

Zgrada, koja je završena tokom 1961. i u kojoj se održala prva konferencija Pokreta nesvrstanih, bila je zamišljena kao deo urbanističkog plana za Novi Beograd i predstavljala je fizičko oličenje novih ideja u posleratnoj Jugoslaviji.

U razdoblju oskudnih sredstava, njena izgradnja postala je vizuelna parafraza izgradnje nove federativne države i njenih ideoloških podupirača.

Nekad pozornica nove svetske politike, danas predstavlja zaštićeni istorijski spomenik koji služi za diplomatske protokole: lišena glumaca, sama pozornica postaje glumac, i upravo tu pozornicu umetnica razmatra u projektu "Srušiti i iznova izgraditi".

Više o izložbi može se pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.