Antić: Konsultanti za reformu Srbijagasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Konsultanti za reformu Srbijagasa

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će ove godine biti izabran finansijski konsultant za Srbijagas koji će predložiti mere za finansijsku konsolidaciju tog preduzeća.

Antić je na Biznis forumu na Kopaoniku, na panelu o značaju energetike i poljoprivrede za ekonomski razvoj Srbije, kazao da Vladi Srbije u konsolidaciji Srbijagasa pomažu Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako je objasnio, od 1. jula Srbijagas će u prvoj fazi, po planu restrukturiranja, poslovati kao holding grupacija u okviru koje će postojati dve celine - za transport i distribuciju gasa.

Na taj način kompanija će biti pripremljena za otvoreno tržište gasa, što znači da više neće imati monopol, nego će imati konkurenciju.

"Prva mera u finansijskoj reorganizaciji Srbijagasa biće povećanje discipline u naplati isporučenog gasa", kazao je Antić i istakao da trenutna potraživanja Srbijagasa iznose jednu milijardu dolara.

Najveći dužnici su Petrohemija i Azotara, zbog čega je za Vladu Srbije od velikog značaja da se nađu strateški partneri za ta preduzeća.

Ni Elektroprivreda Srbije, kako je naglasio Antić, više neće biti crna rupa u okviru javnog sistema, već će prema planu restrukturiranja u saradnji sa MMF-om postati održiv sistem.

"EPS će biti moderna, organizovana kompanija čiji će troškovi poslovanja biti znatno manji uvođenjem koroprativnog poslovanja i ukidanjem 14 zavisnih društava", rekao je ministar.

Ministarstvo rudarstva i energetike, po rečima Antića, u prvi plan stavlja izradnju novih energetskih objekata, kako bi Srbija bila energetski nezavisna država.

On je kazao da očekuje da u drugoj polovini ove godine počnu radovi na proširenju termoelektrane Kostolac, koja se gradi iz kineskog kredita, što će biti prvi izgrađeni energetski objekat nakon skoro tri decenije.

"U fazi smo obezbeđivanja domaćeg učešća za tu investiciju čija je ukupna vrednost 700 miliona dolara", kazao je Antić i dodao da je u planu završetak proširenog kopa u Kostolcu koji se očekuje 2018.

godine, a 2019. izgradnja novog termo bloka.

Prema njegovi rečima, u planu je i proširenje proizvodnje rudnika Kovin i izgradnje novog termobloka, a sredstva za to se očekuju od privatnih investitora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antić: Finansijski konsultant za "Srbijagas"

Izvor: RTS, 05.Mar.2015

"Srbijagas" ove godine dobija konsultanta koji će predložiti mere za finansijsku konsolidaciju tog preduzeća, najavljuje ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. . Vladi Srbije u konsolidaciji "Srbijagasa"...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.