Amerikanci na Durentov pogon

Izvor: MVP.rs, 18.Avg.2016, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci na Durentov pogon

Treći polufinalista je selekcija Sjedinjenih Američkih Država.

Ni treći polufinalni susret košarkaškog turnira na Igrama u Riju nije doneo nikakvu neizvesnost. Poput Australije i Španije, koje su lako savladale svoje rivale, ni košarkaši Sjedinjenih Američkih Država nisu imali nikakvih muka da obezbede plasman među četiri najbolje ekipe. Oružje pred Drim timom položila je Argentina, u verovatno poslednjem tangu koji su plesali njeni majstori Manu Đinobili, >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Luis Skola i ostali veterani. Nakon 40 minuta košarke, pune atraktivnih poteza i jakog ritma, Amerikanci su slavili sa 105:78. Za plasman u finale, svoje treće uzastopno, boriće se protiv Španije.

Izvlačiti nekakve pouke ili raditi analize u meču u kojem je jedan tim dominirao zaista nema smisla. Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država bili su superiorniji od svog rivala u svakom segmentu igre. Jednostavno, kada imate 12 vrhunskih košarkaša koji u svakom momentu mogu da vas pretrče, preskoče, odigraju "jedan na jedan" ili "dva na dva" vaše majstorstvo i igranje košarke pada u vodu. Sigurno je da svaka ekipa može da parira Amerikancima u određenom vremenskom periodu. Ako taj period potraje 30 minuta onda je neosporno da je u pitanju kvalitetan tim. Međutim, do sada na turniru nijedna reprezentacija nije uspela da im isparira svih 40 minuta, uprkos nekim neizvesnim mečevima koje su odigrali. Večeras su Argenticni imali snage za 10 početnih. Na veliku žalost ljubitelja magične igre, to nije bilo ni blizu dovoljnog da se uradi nešto više.

Ubedljivo najbolji u trijumfu svog tima bio je Kevin Durent. Na njegovim krilima Amerikanci su stvorili, povećali i održali razliku. Susret je završio sa fantastičnim učinkom od 27 poena, sedam skokova i šest asistencija, uz 7/9 za tri poena i valorizacijom od čak 34. Svakako da su vredni pomena bili i Pol Džordž, koji igra odličnu košarku na ovim Igrama, kao i Demarkus Kazns, koji je konačno odigrao u skladu sa svojim mogućnostima i očekivanjima. Džordž je ubacio 17, a Kazns 15 poena. U poraženom sastavu Fakundo Kampaco je igrao sjajno i meč je okončao sa 13 poena i devet asistencija. U verovatno poslednjem susretu za argentinski nacionalni tim Skola i Đinobili su ubacili 15, odnosno 14 poena. Centar argentisnke selekcije imao je i 10 uhvaćenih lopti, dok je Manu upisao sedam asistencija.

Na ubedljiv način Amerikanci su izborili polufinale. Za svoje treće uzastopno finale na Olimpijskim igrama će imati rivala kojeg su pobedili u borbi za poslednja dva zlata, reprezentaciju Španije, koja je u drugom meču današnjeg programa bila ubedljiva protiv Francuske.

Početak susreta obeležili su Fakundo Kampaco sa jedne, te Kevin Durent sa druge strane. Omaleni plejmejker Argentine fantastično je diktirao ritam meča, vršio veliki pritisak na prenos lopte Amerikanaca, poentirao i razigravao svoje igrače i u potpunosti neutralisao silovit ulazak u meč najboljeg američkog košarkaša, Durenta. Na polovini prve deonice Argenticni su imali sedam poena viška, a svega minut kasnije i dvocifren kapital - 19:9. Od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan tim. Amerikanci su zaigrali drastično agresivnije na obe strane terena, Durent je nastavio da teroriše protivničku odbranu, a pridružili su mu se Demarkus Kazns i Pol Džordž. Pred kraj prvog perioda Drim tim je napravio seriju od 16:2 i na pauzu između četvrtina otišao sa četiri poena viška - 25:21.

Meč je odlučen na početku druge deonice. Nakon furiozne završnice prve četvrtine, košarkaši Sjedinjenih Američkih Država još žešće su krenuli u drugom delu meča. Za svega dva minuta igre napravili su seriju 11:0, otišli na 15 poena viška i praktično završili posao. Publiku su uveseljavali sjajnim driblinzima i efektnim potezima, ali na taj način da rezultat ne trpi. Štaviše, posle 18. poena Durenta, na dva minuta do poluvremena, stigli su do 25 poena prednosti - 56:31. Demoralisani Argentinci energiju su proinašli u Kampacu i sjajnoj publici, koja ih neprestano bodri tokom čitavih Igara i zaslužuje najlepše epitete. Opuštanje Amerikanaca u poslednjim trenucima iskoristilu su da umanje zaostatak do odlaska na veliki odmor - 56:40.

Neverovatni Durent nije stajao. I u drugom delu susreta bio je nezaustavljiv. Pogađao je iz svih pozicija, a ujedno je stizao i da asistira svojim saigračima i hvata promašaje. Lepršava igra Amerikanaca dobila je na snazi i time što su Argenticni odlučili da im se suprostave istim načinom igre. Visok ritam, tranzicija, brzi završeci napada, sve to gledali smo na obe strane terena. Naravno, uspešniji je bio Drim tim. Do kraja trećeg perioda prednost je ponovo došla do 25 poena razlike, pa se u poslednji kvartal ušlo sa 87:62.

Četvrta četvrtina nije donela ništa vredno pomena. Velika razlika i rešeno pitanje pobednika umanjili su žar i strast kod obe ekipe. Priliku sa dokazivanje dobili su svi košarkaši koji su se našli u protokolu. U takvoj situaciji spretniji su bili rezervisti Drim tima, koji su minimalno dobili poslednji kvartal za konačnih 105:78.

Sjedinjene Američke Države - Argentina 105:78 (25:21, 31:19, 31:21, 18:17)

SAD: Batler 7, Durent 27 (7sk, 6as), Džordan 2, Lauri 5 (6sk), Barns 3, Derozan 6, Irving 11, Tompson 4, Kazns 15, Džordž 17 (8sk), Grin 1, Entoni 7. Trener: Majk Šaševski

Argentina: Skola 15 (10sk), Đinobili 14 (7as), Kampaco 13 (9as), Laprovitola 5 (5sk), Brusino 2, Delfino 3, Delia, Noćioni 12, Dek 2, Mainoldi 2, Garino 8, Akunja 2. Trener: Serhio Ernandez

(foto: FIBA)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.