Alba izabrala Zvezdu ili Cedevita častila Zvezdu?

Izvor: Mondo, 19.Dec.2014, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alba izabrala Zvezdu ili Cedevita častila Zvezdu?

Sve je bilo spremno da u grupu sa Crvenom zvezdom "upadne" Unikaha, ali posle ishoda utakmice u Berlinu ovaj raspored promenjen je u "minut do 12".

Foto: albaberlin.de

 Kalkulacije oko toga ko bi kako mogao da prođe u Top 16 fazi već su počele da se prave, kada se dogodilo iznenađenje u Berlinu!

Ne samo iznenađenje, već i ishod koji je promenio "projektovan" sastav grupa Top 16 faze Evrolige.

Košarkaši Albe izgubili su kod kuće utakmicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 10. kola Grupe B, od Cedevite i tako, "u minut do 12", upali u grupu u kojoj je Crvena zvezda, a u Grupu F poslali Unikahu iz Malage.

Alba - Cedevita 67:70 (17:13, 15:10, 19:20, 16:27), posle velikog pada u igri ekipe našeg trenera Saše Obradovića.

Berlinci su izgubili meč u neizvesnom finišu protiv ekipe kojoj pobeda ništa nije značila, što je rezultiralo i "zamenom" grupa sa konkurentskom Unikahom. Da li je Cedevita Crvenoj zvezdi obezbedila nešto lakšeg rivala u borbi za četvrtfinale? Teško je reći, jer je Alba dobila Unikahu kod kuće u tesnoj utakmici, a Unikaha dobila Albu kod kuće u tesnoj utakmici.

Da li je Alba želela u Zvezdinu grupu? E, to već znaju samo njeni košarkaši i stručni štab, ali je činjenica da su se "albatrosi" do poslednje sekunde borili da pobede.

Dakle, posle završenog 10. kola, grupe za Top 16 fazu izgledaju ovako:

GRUPA E: Real Madrid, Barselona, Makabi Tel Aviv, Panatinaikos, Galatasaraj, Žalgiris i Alba Berlin.

GRUPA F: CSKA Moskva, Fenerbahče Ulker, Olimpijakos, Anadolu Efes, Unikaha Malaga, Laboral Kuća, Nižnji Novgorod i Armani Milano.

Foto: MN Press

ŽALGIRIS IZBEGAO SPORTSKU TRAGEDIJU!

Kakva noć u Grupi A, kakav triler na kraju prve faze.

Sve je počelo preokretom u utakmici Nižnji - UNIKS, kada je Tarens Kinzi odigrao simultanku i odveo Novgorod dalje, ostavivši UNIKS na milost i nemilost košarkašima Žalgirisa i Dinama iz Sasarija, a onda...

...veliko finale!

U Litvaniji, gde je sve osim pobede Žalgirisa bila prava katastrofa, sve je išlo očekivanim tokom do sredine treće četvretine. A, onda, prežaljeni Sasari, koji nije imao nikakve šanse da ode dalje, napravio je seriju od 4:27, zaostatak od 60:46 pretvorio u vođstvo od 64:73 i, pobedio sam sebe.

Sebe, i UNIKS!

Košem Džejmsa Andersona, uz faul, na 2,1 sekund pre kraja utakmice, Žalgiris je nekako, pred šokiranim navijačima, uspeo da izbegne poraz i eliminaciju iz Evrolige. Na kraju: Žalgiris - Dinamo Sasari 80:79 (29:18, 20:19, 13:23, 18:19). SASTAV TOP 16 GRUPA

Grupa E: A1 (Real), B2 (Makabi), C3 (Panatinaikos), D4 (Galatasaraj), C1, D2 (Crvena zvezda), A3 (Žalgiris), B4.

Grupa F: B1 (CSKA), C2, D3 (Laboral Kuća), A4 (Nižnji), D1 (Olimpijakos), A2 (Efes), B3, C4 (Armani).

Ovaj rezultat znači da dalje iz Grupe A idu Nižnji i Žalgiris, pored ranije plasiranih Reala i Anadolu Efesa, a da ispadaju UNIKS i Dinamo.

Jedna dobra odbrana Sasarija delila je UNIKS od volšebnog plasmana u Top 16, ali se ona nije dogodila. Na 7,1 sekund pre kraja, Žalgiris je odigrao napad za Andersona, koji naizgled nije znao šta će sa sobom, ali je skočio u telo Đakoma Devekija, isforsirao faul, a onda u padu pogodio koš za 79:79.

Ubacio je i dodatno slobodno bacanje i kaznio dva promašaja sa penala visokog centra Dinama, Šeika Mbođa, koji je mogao da postane potpuni junak utakmice, jer je pre toga, pri rezultatu 75:77, podelio rampu Andersonu, bio fauliran i ubacio jedno slobodno bacanje (75:78, 39 sekundi pre kraja).

U narednom napadu, Sasari je odigrao očajnu odbranu, pa je Anderson povezao sa košem Javtokasa za brzih 77:78, posle čega su gosti igrali dugi napad, a Javtokas na 7,1 do kraja morao da faulira Mbođa pod košem. Ponovo je centar ubacio jedno slobodno bacanje (77:79), a onda je Anderson podigao 10.500 ljudi na noge!



Žalgiris je bio na korak od eliminacije zbog dva poraza od Sasarija, ekipe koja nikoga drugog nije pobedila ove sezone. Litvanci su silno počeli, dobili tri od prve četiri utakmice u Evroligi, onda izgubili na Sardiniji i zabeležili samo jednu pobedu u narednih pet kola.

Dve sekunde delile su ih od novog neuspeha, protiv eliminisanog tima, koji bi ih koštao skupo. I to je košarka, a koliko je domaćima bilo teško da igraju pod moranjem, čak i na 60:46, a koliko je gostima bilo lako, jer nisu imali imperativ, videlo se u šutu za tri poena...

Italijani su litvanskim oružjem, napravili neverovatnu seriju od 27:4, tokom koje su ubacili ŠEST trojki (Masimo Kesa dve, uz tri ubačena slobodna bacanja kada je bio fauliran pri šuta za tri, Edgar Sosa jednu, Brajan Saketi jednu, Mateo Formenti jednu), a onda, kada su poveli, promašili su ČETIRI u nizu.

Foto: MN Press

KINZI ODVEO NIŽNJI U TOP 16!

Kit Lengford, Nikos Zisis, Kurtis Džerels, Dor Fišer, Kostas Kajmakoglu, Valerij Lihodej, Džejms Vajt, Dmitri Sokolov, Petr Gubanov... Ni ova imena na terenu, koja koštaju milione, nisu bila dovoljna za plasman u Top 16 fazu.

Skupi UNIKS, koji je pokušao da spasi Jevgenij Pašutin, naslednik oteranog Argirisa Pedulakisa, doživeo je poraz u poslednjem, 10. kolu Grupe A, Evrolige, koji ga je, ispostavilo se kasnije, koštao plasmana među 16 najboljih.

Dalje ide, sigurno, Nižnji Novgorod, koji je napravio veliki preokret krajem treće i početkom četvrte četvrtine za podvig i nastavak takmičenja u Evroligi: Nižnji - UNIKS 78:74 (11:19, 24:23, 19:14, 24:18).

Bila je to druga pobeda Nižnjija nad nominalno jačim protivnikom.

Junak u timu Letonca Ajnarsa Bataskisa bio je bivši košarkaš Partizana, Tarens Kinzi, koji je ubacio "zelenima" 23 poena (6/12 za dva, 2/2 za tri) i inicirao seriju 19:6, krajem treće i početkom četvrte četvtine, kojom je Nižnji zaostatak od 47:54 pretvorio u vođstvo od 66:60, na 4:30 do kraja meča.

Na Kinzijeve trojke, ulaze i slobodna bacanja, košem za 71:66, 1:37 do kraja, nadovezao se Trej Tompkins, od čega UNIKS nije uspeo da se oporavi. Par sekundi pre Tompkinsovog koša, na drugoj strani je Džerels pogodio trojku za obećavajućih 69:66, ali bliže od toga njegov tim nije uspeo da stigne.

Ulogu tragičara mogao bi lako da uzme Lengford, uprkos tome što je ubacio 24 poena i sakupio deset skokova, uz pet asistencija. Šutirao je iz igre 10/18, a najveći broj promašaja usledio je upravo u periodu igre kada je Nižnji pravio razliku. Džejms Vajt postigao je 15 poena za UNIKS, Džerels 11, ostali su bili jednocifreni, računajući i Zisisa, koji je imao osam poena.

Kinzija, kojeg je Evroliga u svom "livescoru" vodila kao Dion Tompson (prošlogodišnji igrač Nižnjija), pratio je Tompkins sa 17 poena, dok su Kvostov i Parakuski ubacili po deset. Semen Antonov dao je devet poena, ali veoma važnih, u periodu kada je Kinzi kreirao seriju 19:6.

REZULTATI 10. KOLA

Grupa A

Nižnji Novgorod - UNIKS 78:74

Žalgiris - Sasari 80:79

U četvrtak:

Real Madrid - Efes 90:70

TABELA: Real* 8-2, Efes* 6-4, *Žalgiris 5-5, Nižnji* 5-5, UNIKS 5-5, Sasari 1-9.

Grupa B

Alba - Cedevita 67:70

U četvrtak:

CSKA - Limož 88:56

Makabi - Unikaha 81:73

TABELA: CSKA* 10-0, Makabi* 7-3, Unikaha* 4-6, Alba* 4-6, Cedevita 2-7, Limož 2-8.

Grupa C

Fenerbahče - Bajern u toku

Panatinaikos - Barselona u toku

U četvrtak:

Turov - Emporio Armani 96:101

TABELA: Barselona* 8-1, Fenerbahče* 7-2, PAO* 5-4, Armani* 5-5, Bajern 2-7, Turov 1-9.

Grupa D

Crvena zvezda Telekom - Laboral Kuća 90:82

U četvrtak:

Valensija - Neptunas 103:65

Galatasaraj - Olimpijakos 79:74

TABELA: Olimpijakos* 8-2, Zvezda* 6-4, Laboral* 5-5, Galatasaraj* 4-6, Neptunas 4-6, Valensija 3-7.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.