Agencija: Nema razloga paniku oko radona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Nema razloga paniku oko radona

Prirodnog radioaktivnog gasa radona u Srbiji ima u koncentraciji koja je u skladu sa zakonskim preporukama, pa nema razloga za podizanje panike o posledicama udisanja tog gasa, saopštila je danas Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Ta agencija je navela da su nešto više koncentracije radona izmerena jedino u u regionu Niške banje, koja je i do sada bila poznata kao oblast sa povišenom koncentracijom radona.

Povodom pisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << medija da dugoročnim udisanjem radona, građani "gotovo sigurno" postaju žrtve karcionoma, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da je oko 94 odsto izmerenih koncentracija radona u kućama i stanovima u skladu sa godišnjom prosečnom koncentracijom.

"Rezultati merenja u drugim zemljama Evrope kao što su Švedska, Finska, Češka, Austrija, Švajcarska, pokazuju da najveće izmerene vrednosti u tim zemljama idu i preko nekoliko hiljada bekerela po metru kubnom. I u ovim zemljama živi se sa znatno višim nivoima radona nego što je kod nas", saopšteno je.

Agencija je dodala i da je radon prisutan od nastanka planete i da je potrebno da naučimo kako da živimo s njim, kao i kako da ga kontrolišemo.

Oni su najavili da se precizniji rezultati merenja mogu očekivati početkom septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.