Aca Petrović: Odlazak sa postolja 1995. bila je greška

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aca Petrović: Odlazak sa postolja 1995. bila je greška

Legendarni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović izjavio je da je silaženje sa podijuma 1995. godine u Atini bio politički potez, koji on smatra greškom.


"Ja sam u tome bio nebitan. Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza sa Banskim dvorom gde je sedeo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se uzeti medalja, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, greška. Ja to nikad ne bih uradio", izjavio je Petrović. 
Reprezentacija Hrvatske koja je tada osvojila bronzanu medalju, odlučila je da se povuče sa postolja i ne odsluša jugoslovensku himnu "Hej Sloveni".
Godinama nakon toga, Hrvatska nije osvojila medalju u Fibinim košarkaškim takmičenjima pa se u medijima pojavio izraz "kletve iz Atine". 
"Ne bih rekao da je to nikakva kletva. Mi smo više ispaštali zbog sopstvenih propusta. Na Evrobasketu 2003. primili smo dva nesrećna koša protiv Rusa, a na Evrobasketu 2005. nismo zagradili jednu odbijenu loptu od promašenog slobodnog bacanja. 2001. godine u četvrtfinalu protiv domaćina Turske imali smo 19 poena prednosti u 27. minutu pa smo izgubili. Dakle, u tim situacija smo sami bili krivi i krojili svoju sudbinu", rekao je Petrović.
Na pitanje zašto Hrvatska ne može da napravi kvalitetne plejmejkere kao što ima spoljne igrače i u tom segmentu parira Srbiji, Petrović je odgovorio. 
"Mora postojati još neki razlog zašto naši istočni susedi Srbi proizvode puno kvalitetnije plejmejkere (Teodosić, Marković, Jović...). To je i pitanje karaktera, a mi očigledno njega nemamo. Uostalom, prisetite se ko su u trenutku raspada bivše zajedničke države bili razigravači u najjačim hrvatskim klubovima. U Splitu Sretenović i Pavićević, u Ciboni Bukumirović, a u većini klubova neko vreme bili su i srpski treneri poput Maljkovića u Splitu, Šakote u Ciboni i Đurovića u Zadru", zaključio je popularni "Aca trica".    
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Aca Petrović o Srbima kao košarkaškoj naciji, “atinskom prokletstvu”: Tuđman je odlučio, sišli smo s postolja i pogrešili

Izvor: Večernje novosti, 22.Feb.2017

Ja sam u tome bio nebitan. Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gde je sedeo Tuđman. To je bila politička odluka – rekao je hrvatski trener Jedan od najboljih hrvatskih trenera Aleksandar Petrović o opširnom intervjuu “Večernjem listu” govorio...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.