Katastrofe koje smo izbegli

Izvor: B92, 11.Dec.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofe koje smo izbegli

Svaki prorok koji drži do sebe mora predvideti bar jedan smak sveta, a neka proročanstava su se zaista i ostvarila - doduše, na drugim planetama.

Zemlja tako nije pretrpela štetu od solarne erupcije, ali CoRoT-2b nije bio te sreće. Ova planeta, udaljena 880 svetlosnih godina, neprestano je na udaru erupcija zvezde oko koje se okreće i izložena radijaciji 100.000 puta većoj od one na Zemlji.

Budući da je tako blizu svojoj zvezdi, ona zapravo i izaziva te neverovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snažne erupcije.

Sve komete koje su zaobišle Zemlju, kao da su umesto toga navalile na zvezdani sistem Eta Corvi, koji se nalazi 50 svetlosnih godina od nas. Proučavajući ovu zvezdu, astronomi su zapazili sumnjivi oblak tople prašine u prstenu oko nje, sličan prašini koja se zadržava nakon artiljerijskog napada.

Nakon pažljive analize, zaključili su da je ta prašina stvorena udarima rojeva kometa koje su "bombardovale" taj sistem.

Slična stvar desila se i Sunčevom sistemu - ali pre četiri milijarde godina.

Crna rupa usisala zvezdu

U avgustu su astronomi uspeli da zabeleže kako crna rupa usisava zvezdu Swift j16644+57 koja se nalazila duboko u unutrašnjosti galaksije, 3,9 milijardi svetlosnih godina daleko od Zemlje.

Naša planeta može biti mirna jer se nalazi na periferiji galaksije i u blizini nema crnih rupa.

Smak sveta stiže, ali ne odmah

Kad Sunce potroši sav vodonik potreban za fuziju u njegovom jezgru uslediće ogromne solarne erupcije koje će vatrom zasuti planete.

Sunce će tada početi da raste i pretvoriće se u "crvenog džina" koji će progutati, Merkur, Veneru i Zemlju. Srećom, Zemljani imaju dovoljno vremena da se pripreme za to - oko 4-5 milijardi godina.
Pogledaj vesti o: Smak sveta 2012

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Zemlji 2 ima vode, a temperatura je 22 stepena

Izvor: TvojPortal.com, 12.Dec.2011, 03:26

/press online/ Naučnici NASA otkrili su Zemlju 2, planetu van Sunčevog sistema veoma sličnu našoj, sa gotovo idealnim uslovima za život, temperaturama od 22 stepena i zvezdom nalik Suncu, koja je obasjava.. . . Zvaničan naziv planete je Kepler-22-b, ali su je svetski mediji, koji su vest predstavili...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.