EPILOG JUBILARNOG KUSTENDORFA Festival na kom se živi kao na filmu

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPILOG JUBILARNOG KUSTENDORFA Festival na kom se živi kao na filmu

Nikola Ležaić, Sloboda Mićalović I Nevena Matović za “Blic” o 10. Filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" održanom u Drvengradu od 14 do 19 januara.

Ako bi trebalo sažeti u par reči ono što na ovaj ili onaj način obeležava sve, i zvanične i nezvanične, komentare, to je - sjajna atmosfera i činjenica koliko je sve posvećeno umetnosti, a ništa reklami i jeftinom prestižu, što je realno gotovo nezamisliva situacija. Ukratko, živi se kao na filmu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U takmičarskom programu prikazana su 22 kratka filma autora iz Danske, Mađarske, Rusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Izraela, Irana, Libana, Moldavije, Nepala, Portugala, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hongkonga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina. Na festivalu su bili prisutni autori iz 19 zemalja, a o nagradama odlučivao je žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Glin Jan (predsednica), stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i naš poznati režiser Nikola Ležaić.

- Obradovalo me koliko su filmovi različiti i dobri - rekao je za „Blic” Ležaić, i dodao:

- Zaista su na visokom nivou. Govori o tome i jezik brojeva, selektori su od preko 500 odabrali dvadesetak. Bio sam učesnik festivala pre deset godina, učestvovao sam sa svojim kratkim filmom kao student. Kvalitativni napredak je evidentan, i snažan. A to govori kako o festivalu tako i o filmskom stvaralaštvu. Što se tematike zastupljene u filmovima tiče, negde mogu da se nađem više, negde manje... U svakom slučaju svaki mladi autor ima svoj svet koji istražuje i gotovo da nema nijednog za koji bismo mogli reći - nezanimljiv. Jedno vreme je bila vrlo jaka tendencija dokumentarističkog filma... Svi filmovi su počeli da liče jedan na druge. Sada, drago mi je, da su ljudi odlepili od toga te imamo stilsku različitost. Inače, ovo je bio i ostao jedan veoma specifičan festival - na malom, intimnom mestu spaja velike autore i studente. Stavlja ih u inverznu, na bilo kom drugom mestu nezamislivu, situaciju. Na primer, da ručaju jedni pored drugih.

U muzičkom delu najveću pažnju privukao je koncert Ane Popović, događaj Festivala bila je srpska premijera novog Kusturičinog filma „Na mliječnom putu”, a glumica festivala Sloboda Mićalović protagonist je pomenutog ostvarenja.

- Ranije sam u par navrata dolazila na Kustendorf, vodila program, bila gost festivala... sada sam prvi put sa filmom u kom učestvujem... - al’ i onda i sad - rekla je Sloboda Mićalović - gledala sam dosta filmova mladih stvaralaca. Baš sam prijatno iznenađena. Stvarno - bude veliku nadu. Kustendorf je bio i ostao oaza istinske posvećenosti umetnosti. A jedan od najjačih utisaka je film “Na mliječnom putu”.

Nevena Matović, novinar Radio Beograda 2, koja godinama predano prati Festival, ističe:

- Kustendorf je jedinstveno profesionalno iskustvo. Neverovatna a tako stvarna razmena ideja i pozitivne energije. Vatromet kreativnosti. Radost za dušu i telo.

Senka na festival

Svojevrsnu senku bacilo je pisanje dela medija o Kusturici I pucnjavi na sahrani u Sopotu I o suzama Slobode Mićalović. Jer, suprotno delu objavljivanih naslovima, kako ističe I dokazuje slavni reditelj, on je održao govor i otišao kad se pucnjava dogodila a Sloboda Mićalović jeste bila vidno dirnuta prilikom projekcije filma “Na mlječnom putu” ali joj doslovce ni jedna jedina suza nije  skliznula niz obraz.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.