Izvor: Politika, 23.Okt.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su „Kobre”, Vučićevi telohranitelji

Zaduženi su, pre svega, za bezbednost najviših rukovodilaca u sistemu odbrane, ali ne obezbeđuju vrhovnog komandanta Tomislava Nikolića

Još nisu poznate sve okolnosti pod kojima je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je „škoda superb” Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije naletela na „audi” u kojem je bio – premijer Aleksandar Vučić. „Politika” se juče obratila Ministarstvu odbrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budući da je specijalna jedinica „Kobre” zadužena za bezbednost premijera, ali nismo dobili odgovore na pitanja o angažovanju vojne policije i Vojnobezbednosne agencije na ovom slučaju.

Ovaj incident, odnosno činjenica da se rasvetljavanjem okolnosti pod kojima je došlo do udesa bave vojne službe bezbednosti, skrenuo je pažnju javnosti da Vučićevo obezbeđenje funkcioniše odvojeno od obezbeđenja ostalih funkcionera koje čuvaju policajci, preciznije – pripadnici Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti (UZO) MUP-a Srbije.

„Kobre”, starešine koje čine bataljon vojne policije specijalne namene, uz najmoćnijeg čoveka u Srbiji nalaze se još od 2012. kada je Vučić postao prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane. Naime, ovi specijalci zaduženi su za bezbednost najviših rukovodilaca u sistemu odbrane, kao što su ministar i načelnik Generalštaba VS. Vučić je, jasno je, stekao poverenje u vojne telohranitelje, pa ih je uz sebe zadržao i po preuzimanju funkcije predsednika vlade.

Poslednji put pripadnici „Kobri” našli su se u žiži javnosti 28. septembra, u vreme održavanja „Parade ponosa”, kada su u incidentu koji takođe čeka epilog, dvojica vojnih telohranitelja iz pratnje Andreja Vučića, brata premijera, pretučena od strane žandarma. I ovaj događaj, moglo bi se reći, ostao je pod velom „vojne tajne”, jer ni tada Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja „Politike”. Premijer je tada javno pohvalio ove i druge vojne specijalce, jer su tog dana pokazali suzdržanost i profesionalnost.

Zanimljivo da „Kobre” ne čuvaju predsednika Srbije Tomislava Nikolića, iako je on vrhovni komandant Vojske Srbije. Nikolić je po stupanju na dužnost rekao da njega treba da čuvaju oni koji brinu o bezbednosti svih građana – policajci, pa je izabrao da ga čuvaju pripadnici MUP-a Srbije, odnosno UZO. Ova organizaciona jedinica policije je ovih dana dobila novog načelnika – Milana Glišovića, nekadašnjeg komandanta SAJ-a.

„Kobre” su obezbeđivale bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. I tada je zabeležen incident u saobraćaju kada je jedan građanin pokušao da se u Ulici kneza Miloša u Beogradu ubaci u predsedničku kolonu pod pratnjom. Tadićevi vojni telohranitelji su ga zaustavili, a vozač je prekršajno osuđen na 20 dana zatvora.

„Kobre” su čuvale i Vojislava Koštunicu kada je bio na funkciji predsednika SR Jugoslavije, dok je na funkciji premijera imao telohranitelja iz MUP-a Srbije.

Ova specijalna jedinica osnovana je 1978. godine pri vojnoj policiji, u vreme eskalacije terorizma u Evropi. Svi specijalci bili su oficiri ili podoficiri, zbog čega je jedinica u JNA bila poznata i kao „starešinski vod”. Učestvovali su u svim ratovima devedesetih godina od Hrvatske 1991. do akcija na Kosovu i Metohiji 1999. godine. U borbenim akcijama, u Vukovaru izgubili su jednog pripadnika.

Komandant „Kobri” danas je potpukovnik Viktor Dobrić. Kada je poslat tim specijalaca VS u misiju EU „Atalanta”, sa zadatkom da štiti brod Svetskog programa za hranu, njih je predvodio jedan oficir iz ove jedinice. „Kobre” su prošlog četvrtka, u vreme vojne parade i tokom boravka u Palati „Srbija” bile zadužene za spoljni krug bezbednosti Vladimira Putina, predsednika Rusije. Tada su, u crnim kombinezonima bili raspoređeni ispred i oko svečane bine, kao i ispred ograde iza koje su se nalazili građani koji su posmatrali ovu svečanost.

M. Galović

objavljeno: 22.10.2014.
Pogledaj vesti o: Audi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.