Zapad preko Sirije, UKR slabi RUS

Izvor: B92, 27.Mar.2015, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapad preko Sirije, UKR slabi RUS"

Predsednik Sirije Bašar Asad rekao je da zapadne zemlje žele da Ukrajinu i Siriju pretvore u marionetske države kako bi oslabile Rusiju.

On je naveo da Zapad koristi istu taktiku u državama koje se nalaze ili su se donedavno nalazile u ratnom stanju, kao i da je Sirija spremna da dozvoli Rusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formiranje vojne baze na svojoj teritoriji.

“Postoji veza između krize u Siriji i onome što se dešava u Ukrajini. Obe države su važne za Rusiju, a cilj izazivanja kriza je da se oslabi Rusija i da se stvore marionetske države. Žele da nas učine marionetama, Zapad ne želi političko rešenje kriza. Kada kažem Zapad mislim na SAD, Francusku i Veliku Britaniju. Ostale države su sekundarni učesnici“, istakao je Asad.

Prema njegovim rečima, vlast u Siriji je spremna da dozvoli Rusiji korišćenje luke Tartus.

“Pozdravljamo povećanje ruskog prisustva u istočnom Mediteranu, posebno blizu naših obala i u našim lukama. To će dovesti do balansa u regionu. Kad god je Moskva imala veći uticaj u regionu on je bio stabilniji“, naveo je Asad.

Sirijski lider smatra da bi eventualna međunarodna mirovna misija u Siriji značila priznavanje Islamske države.

“Moguće je da oni ne žele ekspaniziju Islamske države, ali istovremeno ne žele da je unište. Oni žele da je koriste za pretnju i ucenjivanje drugih država. Mirovna misija se koristi između država koje su u ratu. Kada neko želi da pošalje mirovnu misiju protiv terorističke organizacije, onda će je priznati za državu. To je neprihvatljivo i opasno“, zaključio je Asad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.