Zadnje riječi dječaka Ajlana: Tata, molim te, nemoj umrijeti

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Sep.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadnje riječi dječaka Ajlana: Tata, molim te, nemoj umrijeti

ISTANBUL - Tetka Ajlana al-Kurdija, trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio pokušavajući doći do Evrope, a čija je fotografija s turske plaže zgranula svijet, otkrila je kako su posljednje riječi mališana bile “Tata, molim te nemoj umrijeti'.

Fatima Kurdi iz Kanade kazala je za The Daily Telegraph kako je trogodišnjak molio svog oca da ga spasi dok su se borili s valovima u Egejskom moru. Ajlanov brat Galip (5) i majka, takođe, su poginuli, a preživio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je samo njegov otac, Abdulah Kurdi.

Faima Kurdi ispričala je je kako joj je žao što je porodici poslala novac da plate za put krijumčaru te da je pričala telefonom s bratom koji joj je otkrio kako je pokušavao spasiti svoje sinove dok se trudio da i sam ne potone.

“Kad se brod prevrnuo, a valovi ga počeli topiti, sinovi su mu bili u naručju. Svom snagom ih je pokušavao držati iznad površine mora kako bi mogli udahnuti, a oni su vrištali, “tata, molim te nemoj umrijeti”, ispričala je Abdulahova sestra u suzama.

Uskoro, kazala je, Abdulah je shvatio da je Galip umro, pa ga je pustio.

“Pokušavao je spasiti Ajlana. Kada ga je pogledao, krv mu je tekla iz očiju. Stoga mu je zaklopio oči i pustio ga. Tada je potražio suprugu, koja je plutala na moru.

Rekao mi je: “Pokušao sam ih spasiti svim silama, nisam mogao”,  ispričala je Fatima Kurdi, frizerka iz Toronta, koja je početkom ove godine pokušala brata i njegovu obitelj dovesti u Kanadu, no zahtjev za azil navodno im je odbijen, iako kanadske vlasti tvrde da nije bio ni podnesen.

Kazala je i kako se s nećacima čula prije nego što su se zaputili prema Evropi te kako se stariji Galip nadao da će kupiti novi bicikl kada dođu u Evropu.

Abdulah Kurdi juče je sahranio djece i suprugu u Kobaneu, kurdskom grad na granici Sirije i Turske, gdje je saznao kako su mu teroristi Islamske države ubili još 11 članova porodice.

(Jutarnji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

TATA, NEMOJ DA UMREŠ, MOLIM TE: Poslednje reči malog Ajlana pre nego što ga je more otrglo od oca!

Izvor: Kurir, 05.Sep.2015

Pokušavao je da spasi Ajlana. Kada ga je pogledao, krv mu je tekla iz očiju. Zatvorio mu je oči i pustio ga, priča Fatima Kurdi..KOBANE - Tetka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg sirijskog dečaka koji se utopio pokušavajući da dođe do Evrope, a čija je fotografija s turske plaže šokiral i duboko...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.