ZLO U IME PROFITA Kako je Turska trgovala sa Islamskom državom i NAORUŽAVALA DŽIHADISTE

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZLO U IME PROFITA" Kako je Turska trgovala sa Islamskom državom i NAORUŽAVALA DŽIHADISTE

Televizija Raša Tudej je objavila dokumentarac pod nazivom "U ime profita" koji je sniman samo deset dana nakon što je Šadadi, grad u sirijskom Kurdistanu oslobođen od islamskih terorista. Ekipa ovog dokumentarca došla je do podataka kojima se ukazuje da su ISIS i Turska bili u sprezi kada je u pitanju prodaja nafte i krijumčarenje oružja.

Sirijski Kurdistan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poznat po svojim rezervama nafte koje je komanda ISIS-a koristila kako bi uvećala svoj profit. Novinari Raša Tudej su pratili kurdske vojnike koji su obilazili razorene i napuštene kuće. Naime, u nekadašnjim kućama džihadista dobar deo dokumenata je uništen, ali su ostala svedočanstva o zarobljenicima.

Pronađeni su i pasoši džihadista koji su došli iz Kazahstana, Saudijske Arabije i svi su imali pečat turske carine. Tačnije, većina džihadista je preko Turske stigla u Siriju. Pronađene su i fakture na kojima su zabeležni dnevni prihodi od ilegalnih aktivnosti.

Jedan od radnika u rafineriji koja je bila pod kontrolom ISIS-a ima svega 13 godina.

"Naravno, oni neće dobiti nikakvo oružje iz Turske ako im ne isporuče naftu. Oni odu sa naftom, a vrate se sa oružjem. I tako stlano, tamo-nazad, tamo-nazad", rekao je ovaj tinejdžer.

Pored toga, ekipa ovog dokumentarca je uspela da zabeleži i razgovore sa lokalnim stanovništvom i zarobljenim regrutima Islamske države. Prema izjavama svedoka, borci koji su dolazili da voze naftu pominjali su Tursku kao konačno odredište.

"Mnogo novca je prošlo tuda jer je Islamska država crpela dosta ulja. Može se reći da su zarađivali milion dolara dnevno. Dileri iz Alepa su dolazili cisternama u koje bi moglo da stane oko 170-180 barela nafte. Ljudi su govorili da su izvozili naftu u Tursku i druge zemlje", rekao je jedan lokalac.

Silav Serkeftin, koja komanduje kurdskom žnskom jedinicom kaže da se ne može sa sigurnošću reći da je Turska aktivno podržavala Islamsku državu, ali da su našli turske toki-vokije, turske brojeve za mobilne telefone.

Jedan od zarobljenika, nekadašnji borac ISIS-a priznao je da je teroristička grupa prodavala naftu u Turskoj. I drugi su priznali da je prelazak grenice ka susednoj državi bio relativno lak.

"Prelazak sirijsko-tuske granice je bio veoma lak. Bio je to kao prelazak ulice", rekao je član ISIS-a koji je iz Saudisjke Arabije. "Čovek mi je rekao da Islamska država briše granice. Da nema granica. Ja sam čuo za to, ali nisam verovao dok nisam video."

Ankara je oduvek negirala bilo kakvu umešanost u ilegalnu trgovinu naftom sa ISIS-om i bilo kakve kontakte sa terorističkom grupom, a na pitanja koje je Raša Tudej poslala Ministarstvu spoljnih poslova Turske do sada niko nije odgovorio.

U dokumentarcu se mogu čuti i ispovesti lokalnog stanovništva koji su živeli i radili pod terorom ISIS-a mesecima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.