Vojska Sirije: Turska pojačala snabdevanje terorista oružjem

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Sirije: Turska pojačala snabdevanje terorista oružjem

Sirijska vojska danas je saopštila da je Turska nedavno pojačala snabdevanje oružjem, municijom i opremom, kako je navela, terorista u Siriji i istovremeno optužila svog severnog suseda da je gadjao pozicije sirijske vojske.

- Mi imamo određene informacije da je turska vlada nedavno pojačala podršku teroristima kao i obim isporuka oružja, municije i opreme neophodne da nastave svoje kriminalno delovanje - navodi se u saopštenju sirijske vojske, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Sirijska vlada je opisala kao teroriste sve grupe koje se bore protiv predsednika Bašara al Asada tokom rata koji traje već četiri i po godine i intenziviran je otkako je Rusija vojno intervenisala na strani Damaska vazdušnim udarima koji su počeli 30. septembra.

Tenzije na sirijsko-turskoj granici su pojačane otkako je Turska oborila ruski avion u utorak, podseća Rojters.

Mnogi od ruskih vazdušnih udara pogodili su pobunjenike koje podržavaju Asadovi inostrani neprijatelji, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju i SAD.

Saopštenje komande sirijske vojske navodi da se oružje doprema u isporukama za koje Turska tvrdi da su humanitarna pomoć, navodi Rojters.

Takođe se navodi da se oružje doprema u zamenu za opljačkane sirijske i iračke antikvitete i naftu koja se prodaje po niskim cenama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je negirao optužbe da njegova zemlja kupuje naftu od IS, navodeći da ko god to tvrdi mora i da dokaže tako nešto.

Sirijska vojska, takođe, tvrdi da je Turska ispalila više projektila prema njenim položajima od petka uveče sa lokacije u blizini granice i provincije Latakija.

Izvor u sirijskoj armiji je rekao Rojtersu ranije ove sedmice da pobunjenici masovno koriste antitenkovske rakete američke proizvodnje koje je platila Saudijska Arabija, a isporučene su preko Turske proteklih nedelja, kao i da to oružje utiče na stanje na bojnom polju.

U saopštenju vojske se još dodaje da "turske vlasti namerno stvaraju stanje haosa u bezbednosti na sirijsko-turskim granicama, što dovodi do lakog kretanja terorista iz Sirije ka Evropi kako bi izveli svoje kriminalne akcije".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Turska pojačala snabdevanje terorista oružjem"

Izvor: B92, 28.Nov.2015

Sirijska vojska saopštila je da je Turska nedavno pojačala snabdevanje oružjem, municijom i opremom, kako je navela, “terorista u Siriji”..."Mi imamo određene informacije da je turska vlada nedavno pojačala podršku teroristima kao i obim isporuka oružja, municije i opreme neophodne da nastave...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.