VRBOVAO ZA DŽIHAD U SIRIJI: Tutincu u Austriji preti doživotni zatvor

Izvor: Kurir, 02.Dec.2015, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRBOVAO ZA DŽIHAD U SIRIJI: Tutincu u Austriji preti doživotni zatvor

BEČ - Tutincu Mirsadu Omeroviću, koji je uhapšen u okviru prošlogodišnje akcije austrijske policije protiv islamskih ekstremista, preti doživotna zatvorska kazna, a optužnica ga tereti za podsticanje ubistva, prenosi bečki dnevnik "Esterajh".

Salafisti, koji je već gotovo godinu dana u istražnom pritvoru, tužilaštvo pripremilo je optužnicu koja ga tereti i za podsticanje ubistva.

U optužnici se navodi da je Omerovihc u bečkoj džamiji "Altun-Alem" vrbovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mlade muslimane za džihad u Siriji, kao i da je čak navodio na ubistva. Za tu optužbu Omeroviću preti doživotna zatvorska kazna, jer se podsticanje na ubistvo predviđa ista kazna kao i za ubistvo.

Tokom suđenja biće interesantno kako će državno tužilaštvo u Gracu optužbu za podsticanje na ubistvo dokazati sudu.

Navodno postoje telefonski protokoli koje je "prisluškivala" Slobodna sirijska vojska, u kojima se čuje da je Omerović jednog pripadnika Islamske države iz Beča ohrabrio na ubistvo nevernika. Najmanje jedno ubistvo je počinio Omerovićev sagovornik.

Pored podsticanja na ubistvo Omerović se tereti i za terorističko udruživanje.

Protiv jednog Bosanca, koji je takođe u istražnom zatvoru, biće vođeno suđenje za ubistvo, jer je navodno ubijao u Siriji. Omerović, koji je propovedao pod imenom Ebu Tejma pokušao je da regrutuje desetine mladih za džihad u Siriji. Prema informacijama nadležnih vlasti u najmanje 14 slucajeva on je uspeo da pridobije mlade za džihad.

Autor: Agencija TANJUG

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džihadisti iz Tutina preti DOŽIVOTNA KAZNA

Izvor: Blic, 02.Dec.2015

Tutincu Mirsadu Omeroviću, koji je uhapšen u okviru prošlogodišnje akcije austrijske policije protiv islamskih ekstremista, preti doživotna zatvorska kazna, a optužnica ga tereti za podsticanje ubistva, prenosi bečki dnevnik "Esterajh"...U optužnici se navodi da je Omerović u bečkoj džamiji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.