VIDEO: Objavljeni dokumenti o saradnji Asada i Islamske Države

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2016, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Objavljeni dokumenti o saradnji Asada i Islamske Države

Islamska država i režim Bšara al Asada sklopili su tajne sporazume o bitkama koje se vode u Siriji, dokazuju dokumenti koje je objavilo "Skaj njuz".

Prema informacijama iz dokumenata, jedan od sporazuma je sklopljen oko borbi koje su se vodile za drevni grad Palmiru. Dokumenti dokazuju da ID regrutuje i trenira strane borce za napade na mete na Zapadu mnogo duže nego što se, do sada, verovalo.

U jednom pismu datiranom u vreme pre nego što su sirijske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << opet zauzele Palmiru stoji: "Povucite svu tešku artiljeriju i protivzračnu odbranu iz Palmire u provinciju Raka", dok u drugom stoji zahtev za prolazak kroz kontrolne tačke terorističke grupe sve do granica sa sirijskim režimom kako bi se razmenjivala nafta za đubrivo. U trećem pismu vidljivo je da su se snage Bašara al Asada i ID dogovarali o evakuaciji područja pod kontrolom ID uoči napada sirijske vojske.

"Za nas u Evropi svaki dogovor između dve stvari je jako loš. Prvo zato što Asad i ID terorišu ljude u Siriji, što dovodi do još veće patnje, a posledično i do porasta broja izbeglica", rekao je profesor Entoni Glis sa Univerziteta u Bakingemu. Kako kaže, ovakvi dogovori mogu samo da osnaže ID. "Mi na Zapadu moramo da pritiskamo ID kako bismo sprečili da se teroristi izmigolje", dodao je on.



Autor: B92/Index.hr

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.