Upoznajte SMRTONOSNE I PRELEPE “LAVICE” sa Bliskog istoka koje ulivaju jezu kod džihadista (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Okt.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte SMRTONOSNE I PRELEPE “LAVICE” sa Bliskog istoka koje ulivaju jezu kod džihadista (FOTO) (VIDEO)

Prema podacima sirijskih političara, oko 40 odsto dobrovoljaca, koji se bore protiv Islamske države na Bliskom istoku, su žene. Savet bezbednosti UN je pokrenuo pitanje integracije žena u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku. U Siriji ih zovu "Lavice". Devojke su prošle godine učestvovale u borbama za sirijski grad Kobani, jurišale na Sindžar na severozapadu Iraka, a danas učestvuju u mnogim operacijama na Bliskom istoku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Napadi Islamske države su naveli mnoge žene da ostave svoje domove i stanu u stroj zajedno sa muškarcima. Tako je pre dve godine u sirijskom Kurdistanu nastao je Odred ženske odbrane, dobrovoljačka vojna organizacija sa zvaničnom devizom "Nas je nemoguće ubiti. Mi smo nada".

Iako je nastao kao kurdski, pokret je vremenom prerastao u multinacionalni i proširio se po celom Bliskom istoku. Nakon terorističkih napada u severozapadnom regionu Iraka sa Sirijom tokom 2014. godine, mnoge civile su islamisti ubijali ili zlostavljali.

Foto: Facebook/We want Freedom for Kurdistan

Ovi zločini su podstakli lokalne devojke da se late oružja. Istomišljenice starosti od 18 do 40 godina iz Sirije, Iraka, Saudijske Arabije i drugih regiona Bliskog istoka ujedinjene su u zajednički tim. Po rečima Abudsalama Alija, izaslanika kurdske partije "Demokratski savez“ u Rusiji, u jedinicama su i devojke sa teritorije Evropske unije.

U intervjuu za RT Ali je istakao da su danas žene uključene u gotovo sve vojne operacije na Bliskom istoku i da njihov broj u vojnim jedinicama dostiže čak i do 40 odsto.

Žene u uniformi

Pored pobede nad ISIS-om, pred ženskim jedinicama na Bliskom istoku se nalazi i važan ideološki cilj: borba za slobodno i demokratsko društvo u kojem žene, ravnopravno sa muškarcima, stoje na braniku otadžbine.

Istraživač sa Univerziteta "Vestminster“ u Londonu Meral Duzgun u svom radu "Pokret kurdskih žena", govori o potrebi da se razbije tradicionalno shvatanje muške dominacije u vojnim sukobima, prenosi Sputnjik.



- Kurdske žene odbacuju rodne stereotipe karakteristične za nacionalno-državne nivoe. Njihov doprinos borbi pokazuje da je prisustvo žena u vojnim strukturama od vitalnog značaja za postizanje prave pobede - piše Duzgun.

Ušavši direktno u vojne sukobe, devojke su promenile tradicionalni istočnjački pristup u definisanju rodnih uloga.

- Naše devojke su obukle uniforme i uzele oružje i na taj način pokazale da imaju pravo na svoju ličnu slobodu isto kao i muškarci. Sada su mnoge žene inspirisane njihovim postupcima. Na primer, u Saudijskoj Arabiji, gde ženama nije dozvoljeno da upravljaju automobilom, devojke počinju najozbiljnije da razmišljaju o svom socijalnom statusu - kaže Abdusalam Ali.

Sramota je ostati kod kuće

Zašto su obukle uniformu i uzele oružje? Gulan, iz sirijskog grada Serekane, kaže da je uniformu obukla da bi zaštitila svoju porodicu.

- Mnogo volim svog oca i ovako sam htela da mu pokažem svoju ljubav. Rešila sam da se borim protiv neprijatelja kako bi moj dom i moja porodica bili bezbedni i kako bi otac bio ponosan na mene - kaže ona.

Foto-ilustracija: Profimedia/Polaris

Dvadesetogodišnja Binefiš je pobegla od kuće da bi se borila protiv terorista.

- Bila me je sramota da nastavim da živim kao dotada kada sam na ulici videla devojke u uniformama. Takođe, želela sam da budem korisna. Mojim roditeljima se dopao ženski odred, ali nisu mogli da prihvate činjenicu da će njihovo dete otići u rat. Zato sam otišla od kuće bez pozdrava. Kasnije sam im se javila i rekla gde se nalazim i da ne treba da brinu za mene. Majka je mnogo plakala i rekla da je kuća pusta bez mene - kaže ova devojka.

Velike pobede

Odred ženske samoodbrane se herojski borio u sirijskom Kobaniju, koji je 133 dana bio pod opsadom Islamske države. Arin Merkana je postala noćna mora za borce ISIS-a - uspela je da eliminiše više od 30 terorista.

Žena-dobrovoljc Asmin Botan napisala je na društvenim mrežama: "Svojim pobedama smo htele da pokažemo koliko su žene jake i snažne".

Foto: Profimedia/Abaca

U novembru prošle godine devojke su se pridružile jurišima na grad Sindžar na severozapadu Iraka, gde su se posebno istakle u spašavanju civila.

- One se ne razlikuju od nas. Možda su čak i bolje - rekao je Zagros Agri, predstavnik Odreda narodne samoodbrane sirijskih Kurda.

Trenutno ženske jedinice na ovom području kontrolišu kontrolno-propusne punktove. Na svojoj Fejsbuk stranici, "Orijentalne lavice“ kažu da njihovo prisustvo na frontu diže moral drugim vojnicima.

- Vojnici se dive našem prisustvu kada nas vide na kontrolnim punktovima, i uvek se pitaju — kako je moguće da žene brane ovaj rejon. Borci često kažu da im dajemo moralnu podršku - kažu one.

Trening kamp za žene dobrovoljce se nalazi u sirijskom gradu Serkane, nedaleko od prve linije fronta. Ovde devojke prolaze obuku, a zatim odlaze u borbe i na svoja pleća preuzimaju veoma težak teret. Sada znate i zašto…

Pogledajte video:



(Telegraf.rs/rt.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.