Unesko osudio uništavanje Trijumfalne kapije u Palmiri

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unesko osudio uništavanje Trijumfalne kapije u Palmiri

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova osudila je uništavanje Trijumfalne kapije u drevnom sirijskom gradu Palmiri, u napadu pripadnika džihadističke grupe Islamska država (IS), i istakla da će Unesko uložiti sve napore kako bi počinioci bili privedeni pravdi.

Pripadnici IS su razneli ovaj spomenik koji datira iz perioda između 193. i 211. godine, nakon što su uništili niz drugih spomenika u oblastima nad kojima su preuzeli kontrolu u Siriji i Iraku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Ovo novo uništenje pokazuje koliko su ekstremisti užasnuti istorijom i kulturom, pošto razumevanje prošlosti potkopava i delegimitiše njihove tvrdnje. To je izraz čiste mržnje i neznanja", rekla je Bokova juče, prenosi AFP.

Kako je istakla, ratni zločinci neće ostati nekažnjeni i Unesko će uložiti sve napore, u bliskoj saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, kako bi počinioci uništavanja bili izvedeni pred lice pravde i kažnjeni.

Palmira je 1980. godine uvršćena u Uneskovu listu svetske baštine i do ove godine je privlačila 150.000 turista godišnje, podseća francuska agencija.

Sirijski ministar antikviteta Mamun Abdelkarim rekao je jutros da su pripadnici IS razneli Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu, i da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je raznet biser postojeće kolekcije u "gradu oazi"

.

U tom gradu, džihadisti su prethodno uništili svetilište posvećeno Baal Šaminu i 2000 godina stari Belov hram.

IS kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega proterala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja, koja smatra svetogrđem.

Uništavanje drevnih lokaliteta postalo je manir IS koja je, takođe, uništila statue, svetilišta i rukopise u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.