Umesto olovke KALAŠNJIKOV: Ovako izgleda škola za džihadiste

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto olovke KALAŠNJIKOV: Ovako izgleda škola za džihadiste

Dečaci na teritorijama Sirije i Iraka koje je zauzeo ISIS prisiljeni su da gledaju mučenja i odsecanje glava, uče kako da koriste oružje maltene veće od njih i svakodnevno imaju nastavu radikalne teologije.

Na zvaničnim ISIS-ovim sajtovima kruže video-snimci i fotografije koje, kako kažu, pružaju uvid u život u “Školi džihada”, u kojoj deca do 10 godina starosti vežbaju pucanje iz “kalašnjikova” i privikavaju se na užase rata.

Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu da je “Muasisat al Furkan” objavio snimke male dece u pokušaju da prikaže “utopijski” svet pod vlašću ISIS-a.

U Izveštaju Saveta za ljudska prava UN se, međutim, navodi da su oni zapravo dokaz o “ratnom zločinu” - regrutovanju dece mlađe od 15 godina i njihovu zloupotrebu u vojne svrhe.

Na snimku koji je na Jutjubu objavljen pod naslovom “Štenad Islamske Države” čuje se glas koji na arapskom jeziku kaže da su “štenad” sigurna u svoju veru i svoje mentore iz redova ISIS-a.

Na času veronauke, neimenovani učitelj ispituje decu koja sede ispred njega o načelima islama. Tu su i slike iz “škole” pevanja i govora, gde se pored mališana vide i “kalašnjikovi”.

Na drugom video-snimku, koji pripada seriji “Poruka iz Zemlje poslednjih bitki”, prikazani su svršeni đaci, koji stoje ispred bine i slušaju govornika, a tu je i mnoštvo odraslih, za koje se pretpostavlja da su njihovi roditelji.

Ovaj video je proizveo “Al-I’tisam medija”, još jedan ISIS-ov medijski kanal, koji se fokusira na promovisanje društva kakvo ISIS uspostavlja na teritorijama nad kojim je preuzeo kontrolu. Slike pune krvi i nasilja prikazuju vojne operacije islamskih ekstremista. Deca koja su uspela da pobegnu, navodno su izjavila da su bila primorana da gledaju takve snimke.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.