UN: Oko 100.000 civila zarobljeno u borbama oko Rake

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2017, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Oko 100.000 civila zarobljeno u borbama oko Rake

Ujedinjene nacije (UN) ocenile su danas da je gotovo 100.000 civila zarobljeno u Raki, glavnom uporištu grupe Islamska država u Siriji, koje Sirijske demokratske snage pokušavaju da povrate od ekstremista.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za ljudska prava najmanje 173 civila ubijeno je u borbama za taj grad od 1. juna, navele su UN u saopštenju, dodajući da se radi o opreznoj proceni, dok bi pravi broj civilnih žrtava mogao da bude viši.

Borba >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za Raku je simbol borbe Sirijskih demokratskih snaga koje se mesecima bore protiv ekstremista uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, iz vazduha kao i sa savetnicima, oružjem i opremom.

Visoki komesarijat za ljudska prava je naveo da je s jačanjem borbi na terenu broj civilnih žrtava porastao a putevi za njihovo bekstvo se zatvaraju jedan za drugim.

"Bombardovanje Rake poslednje tri nedelje ostavilo je civile u stanju straha i zbunjenosti oko mogućnosti pronalaženja utočišta između strahota koje čine vojnici Islamske države i snažne borbe koja se vodi da se oni savladaju", rekao je visoki komesar za ljudska prava Zeid al Husein u saopštenju.

On je dodao da visok broj civilnih žrtava ukazuje da strane u sukobu treba da čine mnogo više za zaštitu civila. Pozvao je zaraćene strane da uvedu mere koje će dozvoliti civilima koji to žele da bezbedno pobegnu od borbi.

On je, takođe, pozvao sve snage, uključujući i one koje podržava međunarodna koalicija, da vode računa da njihove operacije budu u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da brzo i efikasno ispitaju kada se čuju "glasine" o civilnim žrtva.

Prema Visokom komesarijatu, Sirijske demokratske snage, koje su formirane od kurdskih i arapskih boraca, takođe su kršile ljudska prava u zonama pod njihovom kontrolom, posebno u gradu Tabki.

U saopštenju se navodi pljačkanje, otmice, nasumična hapšenja u okviru njihovih operacija, kao i regrutovanje dece za borbe.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Gotovo 100.000 civila zarobljeno u Raki

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2017

Ujedinjene nacije (UN) ocenile su da je gotovo 100.000 civila zarobljeno u Raki, glavnom uporištu grupe Islamska država u Siriji, koje Sirijske demokratske snage pokušavaju da povrate od ekstremista...Prema podacima Visokog komesarijata UN za ljudska prava najmanje 173 civila ubijeno je u borbama...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.