UN: Informacije o obaranju sirijskog aviona izazivaju duboku zabrinutost

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2017, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Informacije o obaranju sirijskog aviona izazivaju duboku zabrinutost

Ujedinjene nacije nemaju detaljne informacije o sirijskom avionu Su-22, koji je oborila američka koalicija. Međutim, one smatraju da postoji rizik od eskalacije sukoba zbog ovog incidenta.

Zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izjavio je da organizacija informisana da je sirijski avion oboren, kao i o raketnom napadu korpusa Čuvara islamske revolucije na terorističke baze u Siriji.

„Ne možemo samostalno da potvrdimo ove izveštaje niti okolnosti incidenta. Uopšteno govoreći, kod nas ovo izaziva duboku zabrinutost zbog rizika od mogućih grešaka u proračunu i eskalaciji sirijskog sukoba. Smatramo da se ovaj rizik povećava kada borba protiv DAEŠ-a i drugih terorističkih grupa ne odgovara ciljevima sveobuhvatnog političkog rešenja sirijskog konflikta“, rekao je Dižarik novinarima.

Avijacija koalicije koju predvode SAD za borbu protiv DAEŠ-a pogodila je sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je on navodno bacio bombu u blizini položaja Sirijskih demokratskih snaga (osnovu snaga čine jedinice sirijskih Kurda), saopštili su ranije u koaliciji. Damask je izjavio da je avion sirijskih vazduhoplovnih snaga izvršavao zadatak protiv DAEŠ-a.

Akcije SAD i njihovih saveznika kritikovao je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države treba da poštuju suverenitet zemlje i koordinišu operacije sa Damaskom. Ministarstvo odbrane proglasilo je ove akcije koalicije „faktički vojnom agresijom protiv Sirijske Arapske Republike“.

Iranski korpus Čuvara islamske revolucije izveo je raketni napad na terorističke baze u Siriji. Korpus je ispalio balističke rakete srednjeg dometa na baze na istoku zemlje „kao odgovor na napad na Teheran“.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.