UN: Džihadisti gube osvojene teritorije u Siriji

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Džihadisti gube osvojene teritorije u Siriji

Džihadisti Islamske države izgledaju "očajni" jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore protiv ekstremista "u ime humanosti", izjavio je danas Paulo Seržio Pinjeiro, šef komisije Ujedinjenih nacija koja istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji.
IS pribegava taktici "udari i beži" i samoubilačkim napadima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << automobilima-bombama posle teritorijalnih gubitaka koji su im Kurdi naneli uz pomoć međunarodne koalicije, navodi se u novom izveštaju UN o sirijskom građanskom ratu, prenosi Tanjug.
"Mislim da su očajni, jer gube teritorije. Ipak, mislim da, u ovom trenutku, oni (IS) nastavljaju sa pobedama na psihološkom planu, privlačeći mlade iz Evrope i razvijenih zemalja. Ali, u stvari, u smislu rata za teritorije, oni počinju da osećaju pritisak", naveo je Pinjeiro za agenciju AP.
I američki obaveštajni zvaničnici navode da je tokom leta više od 10.000 boraca IS ubijeno, ali da IS, u suštini, nije slabija nego što je bila kada je SAD pokrenio kampanju udara iz vazduha pre godinu dana.
IS i dalje kontroliše ogromne delove teritorija u Sirije i Iraku, primećuje AP.
Pinjeiro je pozvao vlade da zaustave isporuke oružja zaraćenim stranama u Siriji, mada je odbio da identifikuje dobavljače, navodeći da to nije bio zadatak panela.
"Dok se u ratu bore, uglavnom Sirijci i uglavnom na sirijskoj teritoriji, rat sve više vode međunarodne i regionalne sile, pre svega u skladu sa svojim geostrateškim interesima", navodi se izveštaju.
U panelu se ukazuje da Sirijci "postepeno gube kontrolu nad tokom događaja" i izražava žaljenje što Savet bezbednosti UN nije ovlašćen da imenuje međunarodnog tužioca za ratne zločine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Džihadisti gube osvojene teritorije u Siriji

Izvor: Blic, 03.Sep.2015

Džihadisti Islamske države (IS) izgledaju očajni jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore protiv ekstremista u ime humanosti, izjavio je danas Paulo Seržio Pinjeiro, šef komisije Ujedinjenih nacija koja istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji...IS pribegava...

Nastavak na Blic...

Kurdi nižu uspjehe, ISIL gubi osvojene teritorije u Siriji

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Sep.2015, 07:47

NEW YORK - Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgledaju "očajni" jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore protiv njih "u ime humanosti", izjavio je Paulo Sergio Pinheiro, šef komisije Ujedinjenih naroda koja istražuje kršenje ljudskih prava u...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.