U Mosulu ubijen najopasniji operativac Islamske države

Izvor: Press, 05.Maj.2016, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mosulu ubijen "najopasniji operativac" Islamske države

Australijski državljanin koji je označen kao najopasniji poznati operativac ekstremističke Islamske države, ubijen je u vazdušnim napadima snaga SAD u Iraku.
Foto:B92.net
Američki državni tužilac Džordž Brandis potvrdio je za australijske medije da je Nil Prakaš, takođe poznat i kao Abu Haled el-Kambodi, ubijen u petak u Mosulu.
Dvadesetčetvorogodišnji australijski državljanin kambodžansko-fidžijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << porekla prešao je 2012. godine iz budizma u islam, a godinu dana kasnije otputovao u Siriju.

Bivši reper iz Melburna pojavljivao se na video-snimcima Islamske države, planirao je teroristčke napade u Australiji i organizovao napade iz zasede na pripadnike američke vojske. 

Prema Brandisovim rečima, Prakaš je bio jedan od najtraženijih ekstremista i najopasniji Australijanac u redovima Islmske države na Bliskom istoku. 

Brandis je potvrdio i da je u Siriji ubijena sestra 15-godišnjeg Australijanca Farhada Džabara, koga je policija ubila pošto je u oktobru prošle godine ubio policijskog računovođu u Sidneju. 

Njegova sestra Šadi Džabar Halil Mohamad napustila je Australiju dan pre bratovljevog ubistva. 

Šadi i njen suprug Abu Sad el-Sudani, poreklom iz Sudana, ubijeni su 22. aprila u vazdušnom napadu u blizini sirijskog grada El Baba. Oboje su bili borci Islamske države i planirali su napade u zemljama Zapada, rekao je Brandis. 

Prema procenama australijskih vlasti, najmanje 110 australijskih državljana bori se u redovima Islamske države na Bliskom istoku.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.