U Minhenu postignut sporazum o Siriji

Izvor: B92, 12.Feb.2016, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Minhenu postignut sporazum o Siriji

Minhen -- Svetske sile u postigle su u Minhenu dogovor o prekidu sukoba u Siriji koji bi trebalo da stupi na snagu u roku od nedelju dana, piše Rojters.

Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora, javila je britanska agencija.

"Nismo postigli dogovor o trenutnom prekidu ruskih udara, ali smo došli do posvećenosti procesu koji će, ako uspe, promeniti situaciju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi njihov izvor.

Aerički državni sekretar Džon Keri koji je učestvovao na sastanku rekao je da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedelju dana, prenosi AFP.

On je dodao da se to neće odnosti na Islamsku državu, Front Al Nusra i druge terorističke grupe.

Džon Keri navodi da je sporazum o prekidu vatre „ambiciozan“, kao i da će pravi test biti da li će različite zaraćene strane u Siriji poštovati obaveze.

Ono što imamo ovde su reči na papiru, ono što bi trebalo da vidimo u narednim danima je primena na terenu“, rekao je on. Keri je kazao da su se strane složile da se Ženevski pregovori što pre obnove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji.

Kako kaže, „postoji razlog da se nadamo da smo uradili dobar posao“.

Radna grupa kojom predsedavaju SAD i Rusija radiće preko konsultacija sa različitima sirijskim grupama na primeni primirja, navodi BBC.

Lavrov je naveo da bi mirovni pregovori u Ženevi trebalo da budu pokrenuti što je pre moguće i da bi na njima trebalo da učestvuju sve sirijske opozicione grupe.

On je dodao i da će prekid sukoba predstavljati težak zadatak.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond je, međutim, rekao da bi prekid sukoba mogao da uspe samo ako Rusija obustavi vazdušne udare kojima podržava napredovanje sirijskih državnih snaga u borbi protiv opozicije.

Zapadne diplomate upozoravaju da Rusija do sada nije iskazala nikakvo interesovanje za to da Asad ode sa vlasti i da radi na vojnoj pobedi u Siriji.

Ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt grupe za Siriju okupili su se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici severno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara.

Rusija je predložila primirje od 1. marta ili Vašington smatra da će to Moskvi i sirijskoj vladi dati još tri nedelje da unište umerene pobunjeničke grupe i SAD su zato uzvratile predlogom da primirje odmah stupi na snagu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svjetske sile dogovorile prekid sukoba u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2016

Vodeće svjetske sille postigle su dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici...Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je u petak objavio da je na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji dogovoren "prekid sukoba" u Siriji u roku...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Postignut sporazum o Siriji

Izvor: Akter, 12.Feb.2016

Velike sile u petak su na sastanku u Minhenu postigle dogovor o planu čiji je cilj okončanje sukoba u Siriji..Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora, javio je Rojters..."Nismo postigli dogovor...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.