Turska neće u koaliciju protiv ISIS-a

Izvor: VOA, 12.Sep.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska neće u koaliciju protiv ISIS-a

Vlasti u Ankari tokom posete američkog državnog sekretara Džona Kerija odbije da podrže opsežni plan Sjedinjneih Država za poraz islamske države...

Američki državni sekretar Džon Keri boravio je u poseti Turskoj, u okviru turneje u cilju pridobijanja dodatne međunarodne podrške za borbu protiv ekstremista Islamske države. Turske vlasti, međutim, odbijaju da podrže opsežni plan Sjedinjenih Država za poraz Islamske države.

Američki državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << najavio je skoro 500 miliona dolara dodatne pomoći za žrtve građanskog rata u Siriji. Posle sastanka sa turskim šefom diplomatije, Mevlutom Čavušogluom, Keri je istakao važnost američko-turskih odnosa.

„Mi smo očigledno važni partneri u NATO-u. Ali ne samo u NATO-u, mi smo zabrinuti zbog dešavanja od Libije preko Malija do Roga Afrike i širom Bliskog istoka, a sada i u Iraku. Imamo dosta tema o kojima moramo da razgovaramo“.

Više od 250 miliona dolara paketa humanitarne pomoći biće distribuirano među više od 3 miliona sirijskih izbeglica, koji su prebegli u susedne zemlje. Ostatak novca će otići raseljenim civilima u Siriji.

Šef američke diplomatije se dan ranije u Saudijskoj Arabiji sastao sa najvišim zvaničnicima od kojih je dobio pozitivne reakcije i podršku za plan Sjedinjenih Država za borbu protiv Islamske države. Keri se u Saudijskoj Arabiji sastao i sa turskim funkcionerima, koji nisu želeli da se pridruže koaliciji za borbu protiv ISIS-a.

Sekretar Keri je u jednonedeljnoj poseti nekolicini zemalja od kojih pokušava da dobije podršku za borbu protiv ekstremističke sunitske grupe, koja je šokirala svet svojim brutalnim ponašanjem – od odsecanja glava do sektaških ubistava.

Deset arapskih zemalja pridružilo se koaliciji, obećavši pomoć Sjedinjenim Državama kako bi uništili Islamsku državu bez obzira na to gde se nalazi, uključujući Irak i Siriju.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska će nastaviti da deli informacije sa SAD

Izvor: Akter, 12.Sep.2014

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas u Ankari da je uveren da će SAD formirati široku koaliciju za borbu protiv ekstremista Islamske države, ali da ne bi bilo prikladno da u tome učestvuje i Iran.."Uveren sam da će to biti široka koalicija sa učešćem arapskih, evropskih zemalja,...

Nastavak na Akter...

Keri u Egiptu

Izvor: Akter, 13.Sep.2014, 12:30

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je u Kairo, poslednju stanicu regionalne turneje za stvaranje široke koalicije protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji..Keri će se, kako je planiranu, u Kairu sastati sa egipatskim predsednikom Abdel Fatahom al Sisijem i generalnim sekretarom...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.