Turska: Sa SAD u akciju u Siriji... Uslov - bez Kurda

Izvor: B92, 30.Maj.2016, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Sa SAD u akciju u Siriji... Uslov - bez Kurda

Ankara -- Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je da ta zemlja nudi Vašingtonu da "udruže snage" u specijalnoj operaciji u Siriji.

Međutim, istakao je i da oni imaju jedan uslov - da u toj operaciji ne učestvuju snage sirijskih Kurda.

Ankara kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) smatra ilegalnom formacijom, iako se ova kurdska milicija smatra za saveznika SAD, navodi AFP.

Osim toga, oni ističu da je podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašingtona kurdskim borcima u Siriji u borbi protiv džihadista iz Islamske države razbesnela Ankaru, pogotovo nakon što je ta agencija objavila slike na kojima se vide američki komandosi s oznakama YPG.

"Ukoliko udružimo snage, oni (SAD) imaju sopstvene specijalne snage i mi imamo naše specijalne snage. Tema razgovora s Amerikancima je zatvaranje 'Manbidž džepa' što je pre moguće... i otvaranje drugog fronta. Mi smo rekli u redu, drugi front treba otvoriti, ali ne zajedno sa političkim krilom YPG", rekao je Čavušoglu grupi novinara govoreći o maloj pograničnoj ruti koju Islamska država koristi za protok džihadista u i iz Sirije.

Čavušoglu je naveo da bi opozicione snage sirijskih Arapa koje se protive vlasti predsednika Bašara al Asada mogle da dobiju podršku specijalnih snaga iz Turske i SAD kao saveznika iz NATO, kao i Francuske, Velike Britanije i Nemačke.

Prema mišljenju šefa turske diplomatije, takav "drugi front" bi "lako" mogao da krene prema nezvaničnoj prestonici Islamske države u Raki na jugu Sirije.

"Nažalost, i Rusija i SAD vide terorističku organizaciju kao partnera i podržavaju je", rekao je Čavušoglu o YPG.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.